Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında 16 ülkeden gelen su altı arkeologları ve su altı fotoğraf sanatçıları hem Kemer’in güzelliklerini fotoğraflayacak hem de sualtı arkeolojisi alanında yeni gelişmeleri tartışacak.
Almanya, Polonya, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Macaristan, Hırvatistan, İtalya, Sırbistan, Hollanda, İran, Fransa ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) gelen katılımcılar, 16 Mayıs Cuma günü UPL Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi ve diğer teknelerle Üç Adalar'a hareket edecek.
Burada elde edilecek görüntüler, 18 Mayıs Pazar günü jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Kemer Kaymakamlığı öncülüğünde Kemer Turizm Komitesi tarafından başlatılan “Dive In May” projesi kapsamında Kemer Bölgesindeki dalış merkezlerine gelen misafirler tarafından çekilmiş olan fotoğraflar da ayrı kategorilerde değerlendirmeye alınacak.
Türkiye İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Bakü merkezli Türk Dünyası Kültür ve Miras Vakfı destekleriyle, CMAS Sualtı Kültür Mirası Çalıştayı ve Sualtı Kültür Mirasının Korunması Çalıştayı da hayata geçirilecek.
Çalıştay, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika Ülkelerinden Kültür Bakanlıkları ve Üniversitelerin katılımıyla 10 gün sürecek.
Çalıştaya, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Kadir Sağlam, Akdeniz Üniversitesi Su Altı Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, CMAS Başkanı Anna Arzhanova, CMAS Bilimsel Komite Başkanı Prof.Dr.John Geurtz, UNESCO’dan Dr. Ulrike Guerin, Almanya Sulatı Federasyonu Bilimsel Komite Başkanı Klaus Nüsslein, Avrupa Komisyonu Araştırma Yürütme Ajansı (MSCA)’dan Prof. Dr. Renat Bilyalov gibi bilim insanları katılacak.
KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, yaptığı açıklamada, Uluslararası Kemer Sualtı Günleri’nin 24 yıl önce başlatılan bir etkinlik olduğunu söyledi.
Etkinliği devam ettirmenin kolay olmadığını ve katkıları bulunan herkese teşekkürlerini ileten Yorulmaz, şunları kaydetti: "İlçemizde discovery dalışı çok yoğun. Hatta rekor yıl olan 2019 yılında 100 bini geçen sayıda bir dalış yapıldı ilçe genelinde. 19 dalış noktamız bulunmakta. Bu nedenle, 2019’daki sayıların üzerine çıkabilmek için kaymakamlığımız ve belediyemiz öncülüğünde ve tüm STK’larımızın da bulunduğu Kemer Turizm Komitemizi kurduk. Nasıl nisan ayını bisiklet ayı olarak belirlediysek, 24’üncü Kemer Uluslararası Sualtı Günleri nedeniyle de mayıs ayını dalış ayı olarak ilan ettik."
Yorumlar
Kalan Karakter: