Vergi Denetim Kurulu Antalya Denetim Daire Başkanı Emre Gök, YÖRSİAD üyelerine kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve gönüllü uyum sistemini anlattı.
Vergi Denetim Kurulu Antalya Denetim Daire Başkanı Emre Gök, Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (YÖRSİAD) kahvaltılı toplantısında iş dünyasıyla bir araya geldi. Toplantıda kayıt dışı ekonomiyle mücadele, Gönüllü Uyum Çalışma Sistemi ve vergi denetim süreçlerine ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.
Toplantıya Emre Gök’ün yanı sıra, Başkan Yardımcıları Gökşin Hatipoğlu ve Mahmut Ertüzün, KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, AGC Başkanı İdris Taş, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ceren Şahin, Antalya Fotografçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, Antalya Pansiyoncular, Camcılar, Reklamcılar ve Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu ile YÖRSİAD üyeleri katıldı.

Mustafa Alper Oral: “Şehre ve kültüre katkı sunmaya devam edeceğiz”
Toplantının açılış konuşmasını yapan YÖRSİAD Başkanı Av. Mustafa Alper Oral, Vergi Denetim Kurulu yetkililerine iş dünyasıyla doğrudan iletişim kurdukları için teşekkür etti. Oral, derneğin 2026 yılına yönelik projelerine de değinerek şunları söyledi:
“Spordan sanata, sosyal yardımdan kültürel mirasa kadar birçok alanda projelerimiz olacak. Ramazan ayında iftar sofralarında buluşacak, ihtiyaç sahiplerine destek sağlayacağız. Runtalya’da derneğimizi temsil ederek sosyal sorumluluk bilincini büyüteceğiz.”
Oral ayrıca, unutulmaya yüz tutmuş Döşemealtı Halısının yeniden tanıtılması amacıyla yönetmen Havva Okutan’ın hazırladığı belgesel projeye YÖRSİAD olarak destek verdiklerini, belgeselin tamamlanmasının ardından Antalyalılarla buluşturulacağını söyledi. Başkan Oral, Serik Belediyesi ve AGC iş birliğiyle düzenlenecek Serik Çakısı temalı kültürel geziye de üyeleri davet etti.

Emre Gök: “Vergi denetimleri keyfi değil, bilimsel risk analizine dayalı”
Toplantıda sunum yapan Vergi Denetim Kurulu Antalya Denetim Daire Başkanı Emre Gök, vergi incelemelerine ilişkin kamuoyunda oluşan bazı yanlış algılara açıklık getirdi. Gök, vergi denetimlerinin keyfi değil, modern tekniklerle yürütülen risk analiz sistemlerine dayandığını vurguladı.
“Vergi denetimlerinin temel amacı cezalandırmak değil; kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve mükelleflerin gönüllü vergi uyumunu artırmaktır” diyen Gök, çağdaş denetim yöntemleriyle risk odaklı incelemeler yapıldığını ifade etti.
Kayıt Dışı Ekonomi ve Gönüllü Uyum öncelikli hedef
Gök, Vergi Denetim Kurulu’nun temel hedefleri arasında vergi kayıp ve kaçağına neden olan kayıt dışı ekonomiyi azaltmak ve mükelleflerin gönüllü uyumunu artırmak olduğunu belirtti. Ayrıca denetimlerin yalnızca inceleme değil; rehberlik ve bilinçlendirme işlevi de taşıdığını söyledi.
Vergi müfettişlerinin görev alanına ilişkin bilgi veren Gök; Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere ilgili tüm gelir mevzuatı kapsamında inceleme, teftiş ve soruşturma faaliyetleri yürütüldüğünü, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi ve Türk Parasının Kıymetini Koruma mevzuatının da denetim alanında yer aldığını kaydetti.

Vergi Denetim Kurulu’nun yapısı ve misyonu
Vergi Denetim Kurulu’nun, Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez teşkilatı içerisinde doğrudan bakana bağlı olarak faaliyet gösterdiğini belirten Emre Gök, kurumun Ankara merkezli olduğunu ve sektörel-fonksiyonel uzmanlaşmaya önem verildiğini ifade etti.
Programın sonunda YÖRSİAD Başkanı Av. Mustafa Alper Oral, Vergi Denetim Kurulu Antalya Denetim Daire Başkanı Emre Gök’e plaket ve Yörük keyfiyesi takdim ederek toplantıya katılımları için teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: