Son yıllarda hızlı yaşam temposuyla birlikte, yemek pişirme sürelerini kısaltmak için yüksek sıcaklıkta pişirme yöntemleri yaygınlaştı. Artan yaşam hızı tempoyu mutfakta da arttırıyor. Evli çiftlerde iki kişinin de çalıştığı düşünüldüğünde akşam eve gelindiğinde yemek yapılması için kısıtlı süreler oluyor. Bu da hızlı yemek yapmaya yöneltiyor. Bu ve bunun gibi sebeplerle de yemeklerin hızlı pişirmek için çeşitli yöntemler var ancak bunların zararları da var.
Biyomedikal umanı Doktor Demirhan Börekçi bu tür yöntemlerin insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunu belirtti.
Hızlı yemek yapmanın zararlarını anlatan Börekçi: ‘‘Yüksek sıcaklıkta pişirme işlemi, besinlerdeki vitamin, mineral ve antioksidanların azalmasına neden olabilir. Özellikle sebzelerde ve meyvelerde bulunan C vitamini gibi besin maddeleri, yüksek ısıya maruz kaldığında kaybolabilir. Bundan daha önemlisi, bazı pişirme yöntemleri, özellikle ızgara ve kızartma gibi yüksek sıcaklıkta gerçekleşen işlemler, besinlerde kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Özellikle protein kaynakları olan et ürünleri, bu yöntemlerle pişirildiğinde kanserojen bileşikler açığa çıkabilir. Öte yandan yüksek sıcaklıkta pişirilen besinler, sindirilebilirliklerini kaybedebilir. Bu da sindirim sistemi üzerinde ekstra yük oluşturarak sindirim sorunlarına neden olabilir’’ diye konuştu.
Hızlı pişirmenin kanserden besinlerin gıda değerini düşürmeye kadar birçok zararı olduğuna vurgu yapan Demirhan Börekçi yapılması gereken şeyleri de açıkladı. Börekçi: ‘‘ Yiyeceklerin buharla pişirilmesi, besin değerlerinin kaybolmasını en aza indirir ve sindirilebilirliği artırır. Yiyeceklerin düşük sıcaklıkta uzun süre pişirilmesi, besinlerin besin değerlerini korurken lezzetlerinin de gelişmesine olanak tanır. Sebzelerin ve etlerin haşlanması veya kaynatılması, besinlerin besin değerlerini korur ve sindirilebilirliklerini artırır. Düşük sıcaklıkta fırında pişirme, yiyeceklerin besin değerlerini korurken lezzetlerinin de gelişmesini sağlar’’ dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: