BİKÜSPİT (ÇİFT YAPRAKÇIKLI) AORT KAPAK
Yayınlanma :
21.05.2021 09:00
Güncelleme
: 21.05.2021 09:00
Biküspit aortlu hastaların %43’ü buna bağlı hayatını kaybetmekte veya ameliyat olmaktadır. Aort kökünde yıllık çap artışı üç yaprakçıklı aort kapağı olanlara göre daha yüksek olup ortalama 0.2-1.9mm arasında değişmektedir.
Aortik damarında genişleme saptanan biküstit aortlu hastaların yaş ortalması 49 iken, üç yaprakçıklı hasraların yaşları ise 61-64 arasında değişmektedir.
Biküspit aortic kapak ile ilişkili olarak aort diseksiyonu ve rüptürü oldukça sık görülmektedir. Aort çapı 6cm üzerindeki olguların %14’ünde, 5.5-6 olanların ise %6.5’inde diseksiyon veya rüptür gelişmektedir.
Biküspit kapaklı olgularda bu komplikasyonlar daha genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Normal çıkan aort çapı 20-3.7 arasında değişmekte olup vücut yüzey alanına göre değişim göstermektedir. Biküspit kapaklı olgularda kapak etrafındaki aort bölümünü oluşturan sinus valsalva düzeyinde aort çapı en geniş olup, üst sınır 2.1cm/m2 olarak ölçülmektedir. Bu üst limitteki %50 artış anevrizma olarak nitelendirilmektedir.
Bu hastalarda ilaç tedavisi: aort çapı 4cm üzerindeki olgularda cerrahi yapılmayan veya ciddi aort yetmezliği olmayan olgularda beta blokör kullanılması faydalı olacaktır. Anjiotensin reseptör blokörlerinden losartan kullanımı aortic dilatsayonu beta blokerler gibi engellemektedir. Statinler ise abdominal aort dilatasyonunu yavaşlatmaktadır. Bu etki çıkan aort anevrizmalarında gösterilmemiştir.
Biküspit aort kapaklı olgularda cerrrahi tedavi diğer anevrizmalara göre daha erken olmaktadır. Normalde üç yaprakçıklı olgularda 5.5cm de cerrahi tedavi uygulanırken, biküspit aortlu olgularda bu 5cm olarak önerilmektedir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: