Yaylada elma hasadı başladı
ANTALYA'nın Kaş ilçesine bağlı Türkiye'nin en güzel üç yaylasından biri olan, Türkiye'nin en kaliteli elmasının yetiştiği Gömbe Yaylası'nda hasat başladı


Kaş'a bağlı Gömbe Yaylası'ndaki Gömbe, Kızılağaç, Yayla Kılınçlı, Sütleğen, Beldibi, Sinekçi, Yayla Çukurbağ, Yeşilbarak, Cemre, Yayla Bayındır, Yuvacık mahallelerinde yaklaşık 10 bin dekar alanda elma üretimi yapılıyor. Bu alanda toplam 30 bin ton 'golden' ve 'dalda bir' elması üretiliyor. Bu mahallelerde elmanın yanında ceviz ve armut üretimi de yapılıyor. Bugünlerde başta Güneydoğu olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinden gelen işçi grupları harıl harıl elma hasadı yapıyor. Ailelerin çocukları da hasada yardım ediyor. Hasadı yapılan elmaların bir bölümü direkt olarak büyük kentlere gönderiliyor. Büyük bir bölümü de soğuk hava depolarında kışın ve bahar aylarında pazara verilmek üzere depolanıyor.
Elma üreticisi Mustafa Özen, "Elma bol, kalite çok güzel. Dalda bir elmanın kilosu şu anda 1,60 lira ile 1,80 lira arasında satılıyor. Elmanın kilosu 2 yıl önce toptan 1,50 liraydı. Bir dönüm elma bahçesinin masrafı 3 bin 500- 4 bin liradan aşağı değil. Bir dönümden alınacak elma en fazla 3 ton. Bir işçinin yevmiyesi 100 lira. Bugün bahçemde 22 işçi çalışıyor. En fazla 8 ton elma toplayabiliyorlar. 8 ton elmanın yapacağız en fazla 13- 14 bin lira. Bunun işçilik maliyeti bile 2 bin 200 lira. Maalesef elma üreticisinin durumu bu. Elma üreticisi sürekli arayış içinde. Birçok üretici elma bahçesini sökerek, sera kurdu. Ancak bu sezon sera ürünleri de para etmedi. Ancak bu elmalar Türkiye'nin en kalitesi elmaları. Üretici desteklenmeli" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: