Türkiye'de yapı denetim kanunlarıyla ilgili sıkıntıların olduğunu belirten Antalya Yapı Denetimciler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Varol, gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Hem Türkiye genelinde, hem de Antalya'da yapı denetimcilerin çeşitli sıkıntılarla mücadele etmek zorunda olduğunu belirten Antalya Yapı Denetimciler Birliği Derneği Başkanı ve Toros Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Varol, 2008 yılında çeşitli iyileştirmelerin yapıldığını ancak yeterli olmadığını vurguladı. Türkiye'de kültür düzeyinin henüz yerleşmemiş olduğunu ifade eden Varol, ahbaplık ilişkileriyle halledilmeye çalışılan işlerin sıkıntı yarattığını söyledi. Bu sorunların çözümü için mücadele ettiklerini belirten Varol, çözüm önerileri sundu.
ALTYAPI OLUŞTURULMADI
Türkiye'de yapı denetim kanunu ile ilgili sıkıntılar olduğunu ve 2001 yılından bu yana bu sıkıntılara kalıcı bir çözüm getirilmediğini vurgulayan İrfan Varol, "Şimdiye kadar hep geçiştirildi. 2008 yılının Şubat ayında bazı düzenlemeler yapıldı ancak yine bir çözüm getirilmedi. Türkiye'nin 81 yılına yayıldı yapı denetimciler. Toplumumuzda da henüz kültür düzeyi tam anlamıyla yerleşmiş değil. Biz kendimizi kültürlü zannediyoruz ama yeri geldiğinde işlerimizi ahbaplık ilişkileriyle halletmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte kanunlar da gerekli altyapı oluşturulmadan hazırlandı. Bu nedenle de etkili olmadı" şeklinde konuştu.
İŞ KAYBI ENDİŞESİ
Müteahhitlerin kendilerini işleri başkasına vermekle tehdit edebildiğini ve bu nedenle iş kaybı endişesi yaşadıklarını dile getiren Varol, sözlerine şöyle devam etti:
"Olası bir depremde veya herhangi bir durumda sorumlu olacak kişi yapı denetimci olarak benim. Dolayısıyla inşaatı yapan kişi benim dediğimi yapmak zorunda. Ama sistemde müteahhit benim işverenim durumunda. Burada bir tezatlık var. Ben işimi yaparken projeye uymayla ilgili dayatma yaptığımda bana meydan okunuyor. Gider başkasını buluruz, işleri sana yaptırmayız gibi söylemler oluşuyor. Dolayısıyla işi kaybetme endişesi taşıyoruz."
ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Sıkıntıları en aza indirmek için çözüm önerileri olduğunu ve bunu gerekli mercilere ilettiğini söyleyen Varol, "Bakanlık bununla ilgili bir havuz oluştursun. Bu havuz içerisinde kimin hangi yapı denetimciye gideceği belli olmasın. Herkes eşit koşullarda, eşit kotaya sahip olsun. Fiyatlarda da değişiklik olmasın. Bu şekilde yapı denetim firmalarının dağıtımı da bir merkezden yapılır. Bu dağıtımı da Yapı Denetimciler Birliği yapsın. Bu şekilde her şey yoluna girecek ve adaletsizlikler de ortadan kalkacaktır" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: