193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında çıkarılan karar, Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, büyükşehir belediyesi sınırlarında 30 binden fazla mükellefin bulunduğu ilçelerde küçük esnaf artık basit usulden değil, gerçek usulde vergilendirilecek. Düzenleme, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
İl Başkanı Çalışkan, alınan kararın otel ve lokanta işletmelerinden şehir içi taşımacılığa kadar birçok sektörü kapsadığını belirtti. Böylece 30 büyükşehirde aynı işi yapanların vergilendirme usulü eşitlenmiş oldu. Ancak Çalışkan’a göre bu karar, yük getirdiğini belirterek; “Basit usulde vergilendirilen esnaf, gelir vergisinden muaf tutuluyordu ve beyanname vermiyordu. Şimdi ise milyonlarca esnafa defter tutma, mali müşavirle çalışma, KDV ve muhtasar beyan zorunluluğu getiriliyor. Bu, sosyal adalet vaadiyle taban tabana zıt bir uygulamadır” dedi.
Çalışkan, yapılan bu değişikliğin değişmesini ve bazı yeni vergilendirmenin gelmesini belirterek; “Vergi cennetlerinden yapılan ithalata stopaj getirin. Lüks tüketimden daha yüksek vergi alın. Yıllardır sıfır oranla vergilenen yatırım fonlarını ve ortaklıkları vergilendirin” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: