Genetik faktörlerin değiştirilmesinin mümkün olmadığını aktaran Anadolu Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doktor Özgür Çakmak, edinsel faktörlerin etkisinin azaltılması için önerilerde bulundu. Uzm. Dr. Çakmak, “Uzun süre ayakta kalmaktan sakınmak, yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi bacak kaslarını güçlendirici egzersiz yapmak, ideal kiloyu korumak varisin önlenmesinde büyük fayda sağlayabilir” dedi. Varislerin yapılarına ve sebeplerine göre sınıflandırıldığına dikkat çeken Uzm. Dr. Çakmak, varisin tekrar etmesindeki nedenlerin damarın çapı, varisin bulunduğu bölge ve varise neden olan sorunlu damar olarak açıkladı. Varislerin yapılarına ve sebeplerine göre sınıflandırıldığını söyleyen Uzm. Dr. Çakmak, “Damarın çapı, bulunan bölge, neden olan sorunlu damar varisin tekrarlama ihtimalini direkt etkileyen faktörlerdir. Ancak anlattığımız yüzeysel toplardamar yetmezliklerinden kaynaklanan varislerde uygulanan lazer ve köpük tedavisi sonrasında tekrarlama ihtimali cerrahi yöntemlere göre daha azdır” diye konuştu.
VARİS ŞİKAYETLERİ ÇOK ÇEŞİTLİ
Hastaların çeşitli şikayetlerle hekime gittiğini anlatan Uzm. Dr. Çakmak, “Gün içinde ayakta kaldıkça artan ağrı, bacaklarda kramplar, bacak ve ayaklarda şişme, kaşıntı, yanma, ciltte ortaya çıkan ve iyileşmeyen yaralar, küçük morluklar, cilt altında belirginleşmiş damarlardan (varislerden) duyulan estetik kaygı gibi şikayetlerle bize başvuruyor” dedi. Bacaklardaki toplar damar yetmezliklerinin ve varis oluşumun yaygın olarak görülen bir sağlık problemi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Çakmak, erkeklerde yaklaşık yüzde 10-15, bayanlarda ise yüzde 25-30 oranında görülebildiğini söyledi. “Bacaklarımızdaki toplar damarlar yüzeysel ve derin olmak üzere iki gruptur” diyen Uzm. Dr. Çakmak, “Normal toplar damar yapısında, kanın geriye kaçışını engelleyecek kapaklar bulunur. Bu kapakların fonksiyonunun bozulması sonucunda kalbe doğru akması gereken kirli kan geriye, aşağıya doğru kaçış gösteriyorsa yetmezlikten söz edilir” diye konuştu. Cinsiyet, gebelik, hormonal dengeler, yaş ve uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturmak gibi yer çekimi etkisinin bulunduğu durumlarda toplardamarlarda yetmezlik riskinin arttığını ifade eden Uzm. Dr. Çakmak, “Yetmezlik durumlarında; gün içinde ayakta kaldıkça artan ağrı, bacak ve ayaklarda şişme, kaşıntı, yanma, ciltte ortaya çıkan ve iyileşmeyen yaralar, bacaklarda kramplar, küçük morluklar ve cilt altında varisler ortaya çıkabilir. Bu durumlarda toplardamarlardaki yetmezlik ve varislerin tedavi edilmesi gereklidir” diye konuştu.
ENDOVENÖZ LAZER TEKNİĞİ NEDİR?
Amacın varise neden olan kaçak toplardamarın ortadan kaldırılması olduğuna değinen Uzm. Dr. Çakmak, “Safen ven yetmezliği en sık görülen varis çeşitidir. Ve bu damarın ortadan kaldırılması için yaklaşık diz seviyesinden ultrason eşliğinde bir iğne aracılığıyla büyük safen ven dediğimiz yüzeysel toplar damar içerisine kılavuz tel gönderilir. Bu tel aracılığıyla damar içerisinden kasık bölgesine kadar uzanan plastik bir kateter yerleştirilir. Kateter içerisinden ucunda lazer bulunan bir başka tel kasık bölgesine ilerletilir. Daha sonra bu damar çevresine lokal olarak anestezik karışım verilir. Verilen anestezik karışım işlem uygulanacak olan damarı çevre dokulardan ayırır ve hastanın acı duymasını engeller” diyerek anlattı. Anestezi uygulamasının sonrasında her santimetreye belli bir enerjide lazer uygulaması yapılarak telin yavaş yavaş dize doğru çekildiğini belirten Uzm. Dr. Çakmak, bu sayede lazer gönderilen damarın iç duvarının lazer aracılığıyla hasara uğratıldığını ve damarın tamamen kapanması sağladığını kaydetti. Bütün bu işlemlerin ultrasonografi görüntülemesiyle yapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Çakmak, yapılan çalışmalar sonucunda safen venin yüzde 95-100 oranında başarı gösterdiğini ve safen venin kapanmasıyla da varislerin kaynağının ortadan kalktığını vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: