2024-2025 Eğitim – Öğretim yılı pazartesi günü başlıyor. Milyonlarca öğrenci ilk ders zili ile okula başlamış olacak. Binlerce öğrencide ilk defa okul ile tanışmış olacak. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2016 yılında yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması Raporu’na göre; 7-8 yaş grubu çocuklarda fazla kiloluk sıklığı %14,6, obezite sıklığı ise %9,9 olarak açıklandı. Okul döneminde günlerinin büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar için sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen uzmanlar; “Çocuklar yaş grubu ne olursa olsun devamlı bir büyüme ve gelişme sürecinde olduklarını. Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirdiğini. Okul çağı çocuklarının 1 günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, haftada 2-3 yumurta, 1 porsiyon et–tavuk, haftada en az 2 kez balık ve kuru baklagil tüketmeleri sağlanması yönünde ebeveynleri uyarıyor.”
Okula giden çocukların yemek yeme düzenleri teneffüs araları da dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Funda Öz: “Düzenli beslenme çok önemli. Sabahçı, öğlenci veya tam gün olan okullara göre kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin yanı sıra, ara öğünler ile gün içinde mutlaka 2,5-3 saat aralıklarla 6 öğün alarak beslenme düzeni oturtulmalıdır. Beslenme çantasına hazır gıdalar yerine mutlaka evde hazırlanmış gıdalar koyulmalı, çantada mutlaka su bulunması gerekiyor. İlk kez okula başlayan çocuklar yeni bir ortam ile tanışacaklarından alışkanlıklarında da değişiklikler olabilir. Beslenme ve uyku düzenleri değişebilir. Dengeli ve düzenli beslenmelerini sağlamalıyız” dedi.
Bağışıklık sistemi için uyku önemli
CDC Healthy Schools’in yaptığı bir araştırma da uyku düzeninin de önemli olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre; Çocukların bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasını etkileyen faktörlerden bir diğeri de uykudur. Yeterli uyku çocukların genel sağlığına katkıda bulunurken, konsantrasyonlarını ve akademik başarılarının arttırılmasına da yardımcı oluyor. Yeterli uykuyu alamayan çocukların obezite, tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları ile karşılaşma riski artabiliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: