Zorlu geçen YGS ve LYS maratonu ile üniversite tercih döneminin ardından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2015 üniversite yerleştirme sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıklandı. Öğrenciler, kazandıkları üniversite için kayıt işlemlerini 3-7 Ağustos tarihleri arasında üniversitenin ilgili fakültelerinden yapılabilecek. ÖSYM, üniversiteyi kazananların listesini, üniversite rektörlüklerine elektronik ortamda gönderdi. Üniversitelere kayıt hakkı kazananlar, gerekli belgelerle birlikte üniversitelerine giderek 3-7 Ağustosl tarihleri arasında kayıtlarını yaptıracak. Adaylar, kazandıkları üniversitelerin internet sitelerine girerek kendilerinden istenen belgeler ve kayıt yerlerini öğrenebilecek. Bazı üniversiteler, fakültelere farklı kayıt tarihi verdi. Adayların bu tarihlere dikkat etmesi isteniyor.
Adayların kayıt için üniversiteye şahsen başvurmaları gerekiyor. Posta veya kargoyla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Ancak aslının getirilmesi durumunda üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilecek. Belgelerin eksik olması halinde kayıt yapılmayacak. Bazı yükseköğretim kurumları, adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek.
E-KAYIT DÖNEMİ BAŞLADI
ÖSYM, kayıt işlemlerinin bu yıl ilk defa e-devlet üzerinden 28 Temmuz Salı-5 Ağustos Çarşamba tarihleri arasında yapılabileceğini açıkladı. Rehberlik ve Psikolojik Danışman Ülkem Demirel, E-Kayıt uygulamasının sadece Devlet Üniversiteleri için geçerli olduğunu vurguladı. Dileyen öğrencilerin bu uygulamadan yararlanarak kayıt işlemlerini üniversiteye gitmeden de gerçekleştireceğini belirten Demirel, bu konuyla ilgili olarak öğrencilerin mutlaka kazandıkları üniversitenin wep sitesinden açıklanan duyuruların dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
Demirel, ''Elektronik kayıt işlemi 2015-2016 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir. Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlara gibi) ile açıköğretim programları dâhil edilmeyecek'' dedi.
Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir. Demirel sözlerine şöyle devam etti:
''Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecekler''
KAYIT İÇİN OKULA GİDİLECEK Mİ?
Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrencilerin ise yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvurarak bu işlemi ilgili fakültenin öğrenci işleri biriminden gerçekleştirecek. Herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayacağını söyleyen Demirel, öğrencilerin yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceğini aktardı.
GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
E-kayıt ile ön başvuru alan ve ya E-Kayıt sisteminde kaydı yapılmayan üniversiteler için kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacak.
Kayıt için gerekli belgeler şunlardır:
-Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,
-Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge
-12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf,
-Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge,
-Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri,
-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumlarını gösterir belge
KAYITLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-Adayların gerekli belgelerle birlikte kayıt için şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Belgelerin posta ile gönderilmesi halinde kayıt geçersiz sayılmaktadır.
-Belgelerden bazılarının eksik olması halinde kayıt yapılmayabilir. Dolayısıyla belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.
-Geçerli bir mazereti olmadan kayıt için süresi içerisinde başvuru yapmayan öğrencilerin bu hakları düşer.
Yorumlar
Kalan Karakter: