Her haf ta değişik etkinliklerle doğa ve dağ yürüyüşleri yaparak değişik yerleri gezen Gülay Bozkır, Özgür Ezgi ve Yüksel Irmak’ın yöneticiliğini yaptığı Uğur Böcekleri Doğa ve Dağcılık Grubu, geçtiğimiz Pazar günü ise ‘Yeni sezona merhaba piknik ve Termessos Gezisi” etkinliği gerçekleştirdi. Sabah saat 07.00’de Antalya’dan yola çıkan Yaklaşık 50 kişiye yakın Uğur Böcekleri Doğa ve Dağcılık Grubu üyeleri, Düzlerçamı’nda birlikte kahvaltı yaptıktan sonra M.Ö 334 yılında Büyük İskender’in ele geçiremediği Antik Termessos Şehrine gitmek için yola çıktı. Antalya’nın kuzeyinde geniş düzlükler meydana getiren traverten basamaklarından sonra yükselen Torosların Güllük Dağı yamaçlarında yer alan antik Termessos şehrine gelen yürüyüş gurubu, burada yürüyüşe geçti.
GÜLLÜK DAĞI TIRMANIŞI
Yürüyüş grubu üyeleri arısında ilk kez yürüyüşe katılanların yanı sıra çocuklarda yer alırken, tırmanmakta zorlananlar diğer üyelerin yardımıyla denizden ortalama yüksekliği 200 metre olan Antalya dağları çevresindeki travertenlerden 1.665 metre yükseklikteki, Güllük Dağı’nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulan Antik Termessos Kenti’ne ulaşıldı. Birçok vahşi bitkinin arasında saklanmış ve sık çam ormanlarıyla sınırlanmış olan Termessos’un, huzur veren ve el değmemiş görünümüyle diğer antik şehirlerden daha farklı ve etkileyici bir havasını soluyan doğa yürüyüşçüleri bol bol fotoğraf çektirdi. Termessos Antik Tiyatrosu’nda kentin tarihini anlatan Profesyonel Rehber Alper Ahmet Yalçın, Termessos’u Anadolu’nun yerli ırkı olan Solimler kurduğunu söyledi.
BÜYÜK İSKENDER GİREMEDİ
Yalçın şunları söyledi: Tarih sahnesinde bu şehirle ilk karşılaşmamız meşhur Büyük İskender kuşatmasıyla bağlantılıdır. Bu olayla ilk ilgilenen ve Termessos’un stratejik önemini kaydeden eski tarihçilerden biri olan Arrianos, şehri kuşatan başa çıkılamaz doğal engellerden dolayı şehrin küçük bir birlikle bile savunulabileceğini belirtmiştir. İskender, Pamphylia’dan Frigya’ya geçmek istemişti ve Arrianos’a göre Frigya’ya yol Termessos’tan geçiyordu. Gerçekten de, daha alçak ve kolay geçitler varken İskender’ın neden o kadar sarp olan Yenice geçidini tırmanmayı seçtiği hala tartışma konusudur. Perge’deki düşmanlarının İskender’i yanlış yola gönderdiği de söylenir. İskender, Termessosluların kapattığı geçidi geçmek için oldukça çaba ve zaman harcamıştır ve bu sinirle geri dönerek Termessos’u kuşatmıştır. Muhtemelen Termessos’u zapt edemeyeceğini bildiğinden, İskender hücuma geçmemiştir fakat bunun yerine kuzeye doğru yürümüş ve öfkesini Sagalassos’dan çıkarmıştır.”
GÜVER UÇURUMUNDA PİKNİK
Tarihi Antik Termessos Kenti gezen Uğur Böcekleri Doğa ve Dağcılık Grubu, daha sonra Döşemealtı İlçe sınırında yer alan ve Karstik kayaçlar üzerine oluşmuş olan Güver Kanyonu’na (Güver Uçurumu) gitti. Burada doğa ve dağ yürüyüş sezonu açılış pikniği yapan grup, Alper Ahmet Yalçın, Özgür Ezgi ve Gülay Bozkır’ın hazırladıkları mangalda sucukları yiyerek, semaverlerde hazırlanan çayları içti. Piknik esnasında ip atlama, yakar top gibi oyunlarda oynayan doğa yürüyüşçüleri, 280-300 metre yükseklikliyi bulunan Döşemealtı Platosu üzerinde bol bol fotoğraf çektirdi. Grup Lideri Özgür Ezgi, Uğur Böcekleri Doğa ve Dağcılık Grubu’nun her hafta yeni bir etkinlik düzenlemenin yanı sıra, fotoğraf çekme ve dağ tırmanış eğitimleri de vereceklerini söyledi. Grup liderlerinden Bozkır ise 22 Kasım 2015 Pazar günü ise kızılçam, karaçam, saplı-sapsız-saçlı meşeler, pırnal meşesi, kokar ağaç ve ardıç , hayıt, sandal kocayemiş, kocayemiş, funda, çitlembik, yabani zeytin, akçakesme, mersin, menengiç, boyacı sumağı, muşmula, alıç, dağ muşmulası, böğürtlen, yabani gül, defne, tesbih ağacı, karaçalı, kördiken gibi ağaç ve çalılardan oluşan ve Eğirdir Gölünü besleyen Kovada Gölü Milli Park’a etkinliği yapılacağını hatırlattı.
Yorumlar
Kalan Karakter: