Bakan Yardımcısı Can, Antalya'daki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) tesisindeki Türk Denetimli Serbestlik Sistemi 20. Yıl Uluslararası Kongresi'nde açılış konuşmasını yaptı.
Denetimli serbestliğin başlamasının üzerinden geçen 20 yıllık süreçte uygulamada ciddi gelişmeler olduğunu belirten Can, Türk hukuk sisteminin de bu gelişmelere ayak uydurmaya gayret gösterdiğini belirtti.
Bütün gayelerinin insana ve adalete hizmet etmek olduğunu dile getiren Can, bu manada suç işleyen insanların toplumdan ötekileştirilmesinden ziyade topluma kazandırılması gerektiğini söyledi.
Can, denetimli serbestliği kişinin ıslahı, iyileştirilmesi, rehabilite edilmesi, tedavi edilmesi olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Topluma kazandırmayı yaparken mağduru düşünmeyecek miyiz? Mağdur, 'Bu kişi suç işlemiş, siz topluma kazandırıyorsunuz. Meslek öğrenmesine yardımcı oluyorsunuz. Rehabilite ediyorsunuz. Tedavi ediyorsunuz' demeyecek mi? Peki mağdurun hakları ne olacak diye bir soru sorulabilir mi? Sorulabilir. İşte buradaki en önemli nokta şu. Mağdurun ikinci kez mağdur olmamasıdır. Toplumun sağlığını ve düzenini, güvenini koruma adına denetimli serbestlikte tedavi etme cihetine gidiyoruz. Kişiyi korumaktan ziyade asıl olan toplumu korumaktır. Aslında suçluya değil, o soruyu sorana hizmet ediyoruz. Çünkü o soruyu soranın tekrar mağdur olmaması için toplumun barış ve huzur içerisinde, refah seviyesini yükseltme anlamında, sokaklarda rahat gezme anlamında bu huzuru sağlayabilmesi için o kişinin tekrar ıslah edilmesi, toplumla bütünleştirilmesi şarttır. Bu kişiyi toplumdan ötekileştiremeyeceğimize göre kazanmamız gerekiyor. O bireyin, o suçlunun kazanılması terazinin bir kefesine, diğer taraftan toplumun menfaati terazinin bir kefesine konduğunda toplumun menfaati ön plana geçmektedir. Burada bir çekince yoktur. Burada toplumun menfaatini kişinin menfaatinden önde tutmak vardır."
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım denetimli serbestliğin ilk kez uygulamaya alındığı 2005 yılından bu yana geçen 20 yılda, 8 milyon 809 bin kararın infaz edildiğini, 3 milyon 790 bin iyileştirme faaliyeti gerçekleştirildiğini belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: