Turizmde yaşanan krizle ilgili olarak her kafadan ayrı bir ses çıkması çözüm getirmiyor. Sektör temsilcileri ve STK’lardan kimi ‘umut’ vaadiyle pembe tablo çizerken, diğerleri de ortaya çıkan rakamsal gerçeklerden yola çıkarak durumun vahametini kamuoyuyla paylaşıyor.
SEKTÖRÜN ÇELİŞKİSİ
Son olarak AKTOB Başkanı Erkan Yağcı 2017 yılı için pembe tablo çizerek, 2016 yılında yaşananlara çok takılınmaması gerektiğini belirterek, “Turizm ekonomik gelişme için bir kaldıraçtır ve umut sektörüdür. Heyecanla yapılır, mutluluk sektörüdür. Umutsuzluğu içimizde barınmamalıyız. Her zaman geleceğe umutla bakmamız gerekiyor. Kentimizde 700 bine yakın yatak, 509 bakanlık belgeli tesisi var. Türkiye’deki gecelemenin yüzde 53’ünü Antalya ağırlıyor” diye konuştu. AKTOB’un açıklamasının benzer TÜROFED’te tahmini turist sayısı beklentisini kamuoyuna açıklamasıyla turizmde işler yolunda görünüyor. Öte yandan, başta ATSO olmak üzere diğer sektör temsilcileri gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın raporlarını, gerekse kent ekonomisinde çıkan tabloya bakarak durum değerlendirmesi yaptığında, krizi tartışmayı bırakıp, çözüm üretmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.
VALİ TURİZMCİLERİ TOPLUYOR
Farklı görüş beyanları sektör değerlendirmesinde kafaları karıştırırken, bu durum karşısında 2017 yılı sezonu başlamadan Vali Münir Karaloğlu, bugün saat 10.30’da Akra Barut Otel’de turizm temsilcileri ile bir araya geliyor. Vali Karaloğlu, bugün yapacağı toplantıda imaj değişikliği, tanıtım, reklam ve pazarlama ile ilgili turizm sektör temsilcilerinin görüşünü alacak.
EN ÖNEMLİ SORUN ULAŞIM
Ortak dilin kullanılmaması ve sorunun sadece tanıtım olarak bakılmasından dolayı, krizle ilgili doğru sorun tespiti yapılmaması, sorunun çözümünü imkansızlaştırıyor. Oysa ki, internet üzerinden paket tur, otel tercihini yapabilen turist, ulaşımda sonu yaşıyor. Türkiye’ye uçuş olmaması ya da uçuş sayısının yetersizliği en iyi turist geldi senaryosunda bile en önemli sorun olarak görünüyor.
TURİZMDE 4 SENARYO
2017 yılı turizm sezonuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, sektörün önünde 4 farklı senaryo bulunuyor. ‘Durağan senaryo’ya göre; 2106 yılında 25 milyon bandına kadar düşen turist sayısının, var olan pazar eğilimleri ve talep yapılanmasının devam etmesi, Rusya’dan katkının düşük kalması durumunda 17 ila 19 milyon aralığına düşmesi mümkün görünüyor. Bu durumda yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye ziyaretleri de dahil edilirse, toplam ziyaretçinin 25-26 milyona ulaşması beklenebilir. Rusya pazarında toparlanma olması ancak AB ve diğer pazarların 2016 eğilimini korumasını içeren ‘iyimser senaryo’ya göre, turist sayısının 2017’de 22 milyona yaklaşması bekleniyor. Vatandaşlarımızın ülkemize ziyaretleriyle birlikte toplam ziyaretçi sayısı 28-29 milyonu bulabilir.
TURİZME EN İYİ SENARYO
Hem Rusya, hem de AB’den gelecek talebin iyileşmesi durumu öngören ‘en iyi senaryo’ya Türkiye 2017’de 25 milyonu aşan, yani 2016 yılını tekrarlayan ve kısmen geçen bir turist hareketi yaşanabilir. ‘En iyi senaryo’ya Türkiye’ye ziyarete gelen Türk vatandaşları eklendiğinde ziyaretçi sayısı 31-32 milyona ulaşması beklenebilir.
TURİZME EN KÖTÜ SENARYO
Diğer yandan, küresel ve bölgesel olumsuzlukların arkası ve süreçlerin Türkiye aleyhine işlemesini ön gören ‘en kötü senaryo’ya göre ise, 2017’de gelecek turist sayısı 15 milyonun da altına düşebilir. Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye ziyaretleri de dahil edilirse, toplam ziyaretçinin 21-22 milyona ulaşması beklenebilir.
KAZANÇ SENARYOLARI
Ortaya çıkan tahmini senaryolara göre; ‘durağan senaryo’da yabancılardan ve vatandaş ziyaretçilerinden elde edilecek toplam turizm geliri tahmini 17 milyar Dolar gerçekleşir. ‘İyimser senaryo’da 19 milyar dolar, ‘en iyi senaryo’da ise, 21 milyar Dolar’ı aşabilme kapasitesine sahip.
RUSYA’YA GERÇEKÇİ BAKIŞ
Rusya’dan gelen turist sayısının 2016 Ekim ayı ile birlikte 2015 yılı seviyesini yakalaması 2017 yılı pazarda yeniden 3.5- 4 milyon bandına ulaşılması beklentisini doğurdu. Rusya ile ilişkilerin; özellikle Suriye ve Irak üzerinde varıldığı varsayılan uzlaşma ile daha da iyileşmesi, bölgesel sorunların hafiflemesi ve terör risklerinin azalması koşullarında, gelen Rus turist sayısının 2015 yılını yakalayabilir. Ancak, yeni ABD yönetiminin bölgemiz üzerine uygulayacağı yeni politikaların; ABD- Rusya, Türkiye- Rusya, Türkiye-ABD ve AB- ABD- Rusya üçgenindeki ilişkileri nasıl etkileyeceği ise, belirsizlik olarak karşımızda duruyor.
AB’YE GERÇEKÇİ BAKIŞ
2017’de Türkiye’nin ne kadar turist çekebileceğini en fazla belirleme gücüne sahip olan faktör ise, Avrupa ülkelerinde oluşan algı ve hassasiyetler. 2016 sonunda Avrupa turizm pazarında yapılan araştırma ve anketlerde Türkiye talebinin 2016 yılının da gerisinde olduğu ortaya çıkıyor. Şubat ve Mart 2017’ye kadar netleşecek olan Türkiye ilgisinin, yaşanan son terör olaylarının gölgesinde belirsizliği 2017 ortalarına kadar ötelemesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.
UÇAK YOK, TURİST YOK
Turizm sektöründe krizin sebepleri ortaya konulan tahminlerin değerlendirilip, en önemli eksikliğin belirlenmesiyle mümkün olacaktır. Olası senaryoların en iyisi değerlendirildiğinde bile, sektörün karşısına çıkan en önemli sorunun Türkiye’ye uçuşların olmaması olarak karşımıza çıkıyor. Sorunun çözümü adına uçak sayısının arttırılması, uçuş noktalarının çoğaltılması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm teşviklerini acentelere vermesi sorunun çözümünde engel oluyor.
ULAŞIM SORUNU TESPİTİ
Söz konusu ulaşım sorununu tespit eden uçuş şirketleri ise, yaptıkları değerlendirme sonunda özellikle Rusya’dan uçuş sayısını arttırıyor. Atlas Global, 17 yeni hatla, Antalya'dan 1500, İstanbul'dan ise 4000'e yakın sefer düzenlemesi ve bu seferlerle toplam 1 milyon yolcu taşımayı planlıyor.
MISIR PROTOKOLÜNE DİKKAT
Ulaşım sorununu değerlendirmesini yaparken öte yandan, Rusya’nın Mısır ile havacılık güvenliği konusunda oluşan taslağı onaylaması turizm sektöründe önümüzde bir engel olarak duruyor. Rusya ile ulaşım sorununu ortadan kaldıran Mısır, bu anlaşmanın ardından turist çekmek adına ciddi çalışma içine gireceği kaçınılmaz gerçek olarak değerlendirilmesi gerekiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: