Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rus turist sayısında düşüş yaşanmasına Ortadoğu'da yaşanan olumsuzlukların Türkiye'ye yansıması eklenince turizmdeki düşüş uzun bir aradan sonra ilk defa çift haneli rakamlara ulaştı. Turizmcilerin, turizmde yaşanan düşüşü bir nebze olsun azaltmak amacıyla okulların geç açılması talebine olumlu yanıt alınmasıyla birlikte, sektör temsilcileri rahat bir nefes almıştı. Ancak şimdi de erken seçim gerginliği başladı. Erken seçimlerin 1 Kasım'da yapılacak olması, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilini uzatmak isteyenlerin önünde engel oluşturuyor. Rezervasyonların iptal edilmesi endişesi turizmcileri korkuturken, bazı temsilciler de erken seçimlerin olumlu ya da olumsuz herhangi bir etki yaratmayacağını savunuyor.
ŞİRKETLER ÇIKIŞ ARIYOR
Turizmcilere göre 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Perşembe gününe denk gelmesi, 30 Ekim tatil olmasa bile Perşembe gününü 1 Kasım Pazar gününe bağlayarak insanlar kendilerine tatil fırsatı yaratabilecek. Bu durumda, tatilciler Pazar günü erken dönüşe geçerek oy kullanabilecek. Ancak turizmciler, erken seçim tarihinin 1 Kasım olmasıyla tatilci sayısında yüzde 50'ye varan düşüş yaratabileceği kanısında. Bu düşüşün önüne geçebilmek için şirketler harekete geçti. Erken dönüşlü turlar düzenlemeyi planlar şirketler, en azından yaşanacak düşüş oranını azaltmanın peşinde.
İPTALLER VAR
Erken seçimlerin turizme etki edip etmeyeceği tartışılırken bazı sektör temsilcileri rezervasyon iptallerinin olduğunu söyledi. Seçimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın hemen sonrasına gelmesinin olumsuz etki yaratacağını savunan bazı temsilciler yurt dışı rezervasyonlarının bir bölümünde iptaller olduğunu dile getirerek, "Oy kullanmak isteyen çok sayıda insan var. Bu nedenle tatilden vazgeçebilirler. İç pazarda yüzde 50'ye varan bir düşüş söz konusu olabilir" görüşünde birleşiyor.
YOĞUN TALEP OLMAZ
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ekim-Kasım aylarının deniz sezonu olmaması nedeniyle tatilcilere cazip gelmeyeceğini, bu nedenle de yoğun talep olmayacağını belirtti. Okulların geç açılacak olmasının turizm açısından son derece olumlu olduğunu dile getiren Ayık, "Bizim insanımız için söz konusu aylar deniz açısından cazip değildir. Bu nedenle 29 Ekim döneminde yoğun talep olmasının söz konusu olmayacağı kanaatindeyiz. Tarihler yakınlaştıkça tablo daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.
HAREKETLİLİK BEKLENMİYOR
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da Osman Ayık ile aynı görüşü paylaşıyor. Tatilcilerin okulların geç açılmasıyla da birlikte Kurban Bayramı'nda tatillerini yapacağını savunan Hacısüleyman, 29 Ekim'de ciddi bir hareketlilik beklemediklerini ifade etti. Tatil yapmak isteyenler için erken seçimin bir engel oluşturmayacağını belirten Hacısüleyman, "Normal şartlarda pazartesi günü işe başlayacaklar için pazar günleri zaten dönüş günüdür. Bu nedenle erken seçim tatilin önüne bir engel değil. Bununla birlikte hem kısa bir süre olması hem de sezonun bitmiş olması nedeniyle çok fazla bir hareketlilik beklemiyoruz" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: