Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya Aska Lara Hotel'de yapıldı. Turizmin konuşulduğu kongreye Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, dünyanın en büyük turizm operatörlerinden Thomas Cook'un CEO'su Peter Fankhauser ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.
İKİ BÜYÜK SORUN
Turizmde 2015 yılının "atılım yılı" olması gerektiğini söyleyen Hacsüleyman, atılım yılının önünde iki sorun bulunduğuna değindi. Bunlardan birinin Suriye problemi olduğunu belirten Hacısüleyman, Türkiye'nin binlerce Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, sınırından yapılan haber ve değerlendirmelerde Türkiye'nin eleştirildiğini söyledi. Bu eleştirilerin Suriyeli göçmenlerin konaklaması, eğitimi, yiyecek ve giysileri üzerinden yapıldığını anlatan Hacısüleyman, şöyle konuştu:"Türkiye zengin bir ülke değil ama insanlara sahip çıkacak kadar güzel şeyler yaratmış durumda. Suriyelileri, pozitif bir algıya çeviremedik. İkinci sorun ise en büyük pazarımız olan Rusya'da Ruble'nin değer kaybetmesi. Bu durum bizi önemli şekilde etkileyecek görünüyor. Karamsarlığı ifade etmek istemiyorum ama herkesin bu konuda bazı adımlar atması gerekiyor."
KALEİÇİ'NE RANDEVU GEREKECEK
Önümüzdeki süreçte kişiye uygun tatillerin ön plana çıkacağını aktaran Hacısüleyman, haberleşme, teknoloji, mobilitenin ön plana çıkacağını belirterek, "Belki artık turizm alanlarını gezmek için randevu almak bile gerekebilir. Dünya nüfusu çok hızlı artıyor. Belki Eyfel Kulesi'ni randevuyla ziyaret edebileceğiz. Belki Kaleiçi'ni gezmek için önceden randevu almamız gerekecek” diye konuştu.
İNTERNETİN ÖNEMİ
Thomas Cook Group PLC Üst Yöneticisi (CEO) Peter Fankhauser, kendisini "dinozor"a benzeterek, sektörde pek çok trend ve değişiklik gördüğünü, hepsinin üstesinden gelmeyi başardığını söyledi. Fankhauser, internetin müşteriler için önemli bir mecra olduğunu, müşterilerin beklentilerini karşılayan içerikler görmek istediğini vurguladı.
Müşterilere daha iyi dokunuşlar yapmak için "artırılmış gerçeklik" uygulamasını gerçekleştirdiklerini söyleyen Fankhauser, müşterilerinin artık broşürlerdeki bir, iki fotoğraf yerine, akıllı telefonlar aracılığıyla broşür üzerindeki kod sayesinde çok özel görüntüleri izleyebildiklerini kaydetti. Fankhauser, bu teknolojiyi bütün otel broşürlerine yaymayı hedeflediklerini açıkladı.
REZERVASYON VE SEYAHAT ARASINDAKİ SÜRE 116 GÜN
Fankhauser, yaptıkları araştırmaya göre, rezervasyon yapma ve seyahat arasında geçen sürenin 116 gün olduğunu, bu 4 ayı tur operatörlerinin en iyi şekilde kullanması gerektiğini bildirdi. Müşterilerin talep göstereceği ürünü ortaya koymaları gerektiğini ifade eden Fankhauser, en çok otel ve uçak kalitesine önem verildiğinin altını çizdi.
Kötü kalitenin kendini hemen gösterdiğini anlatan Fankhauser, şöyle konuştu: "Müşteriler artık sosyal medyadan geri dönüşüm yapıyor. Kalite artık hiç olmadığı kadar şeffaf. Kötü bir değerlendirme ve yorum varsa bunu geliştirmek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Turizmciler artık gücenmeden müşterilerinin geri dönüşümleriyle ilgili harekete geçmeli. Turistlerin yüzde 90'ından fazlası online yorumlar yapıyorlar. Seyahat edenlerin yüzde 75'i online araştırmalar yapıyor ve tatile gitmeden önce internette ortalama 9 saat harcıyor. Turistlerin yüzde 50'si yolculuk yapanların sosyal medyadaki yorumlarını okuyor ve bunların da yüzde 52'si yorumlara göre seyahat planlarını değiştirebiliyor. Bunu dikkate almamız gerekiyor. Seyahat yorumlarını okuyan turistlerin çoğunluğu, otelin yorumla ilgili cevabını hoş karşılıyor, otele güven duyuyor. Kötü yorumlara yanıt verilmesi halinde bu yorumlar git gide iyileşecektir. Bu da rezervasyon anlamına gelmektedir."
‘DÜNYAYI AĞIRLIYORSUNUZ’
Antalya turizminin yeni başarılara imza atacağından emin olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise şöyle konuştu:
"Bir avuç insan burada her sene dünyayı ağırlıyor ve en az hatayla yapıyorsunuz. Antalya otellerine her sene yazlığına, kendi memleketinde misafirliğe gider gibi Alman, Rus, Norveçli, İran, İsrailli turistler geliyorsa bunu yapan sizsiniz. Hepinizi alkışlıyorum."
Antalya'nın turizmdeki başarısının görünürdeki isimlerin yanı sıra arka planda görünmeyen birçok ismin de katkısıyla elde edildiğini kaydeden Vali Muammer Türker, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü Yeşil Yıldız projesinde yeşil yıldız almaya hak kazanan 160 tesisten 83'ünün Antalya'da olduğunu söyledi.
‘TURİZM AÇIĞI KAPATIYOR’
Açılış ardından düzenlenen ilk panelde konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Antalya'da turizmin öneminden bahsederek, "Turizm Türkiye'nin petrolüdür. 800 milyar dolarlık gelirin yüzde 4.2'si turizmden. Türkiye dünyada 10'uncu sırada ve geliri 32 milyar dolar. Ekonomiye katkısı açısından ise dünyada dördüncü sırada. Yüzde 4'ün üzerinde katkıyla petrolü, gazı olmayan bir ülkede ekonomiye katkısı gayet net ortada. Sektörde çalışan sayısı 1 milyonu geçti ve 54 yan sektörü doğrudan- dolaylı destekliyor. 26 milyar dolarlık alım yapıyor sektörden. Eğer turizm olmasaydı Türkiye'nin cari açığı 45 milyar dolar yerine 75 milyar dolar olacaktı" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: