Çekya’nın Krkonoše Dağları bölgesinde yürüyüş yapan iki turist, kayalık bir alanda gizlenmiş alüminyum bir kutu fark etti. Kutunun içini açtıklarında ise karşılarına çıkan manzara adeta bir film sahnesini andırıyordu. İçeride bezlere sarılı halde istiflenmiş tam 598 adet altın sikke bulundu. Kısa süre sonra aynı bölgede ikinci bir saklı alan daha keşfedildi.
Sadece altın değil: Mücevherlerle dolu ikinci sandık
İlk bulgunun hemen yakınında bulunan demir sandıkta ise çok sayıda değerli eşya yer aldı. Uzmanlara göre bu sandıkta 16 sigara tabakası, 10 bilezik, gümüş örgü bir cüzdan, pudra kutusu, tarak ve anahtarlı zincir gibi parçalar bulunuyordu. Toplamda yaklaşık 6,8 kilogram ağırlığındaki bu değerli koleksiyonun maddi karşılığının 330 bin doların üzerinde olduğu değerlendiriliyor.
Yüzyıllık sır: Sahibi halen bilinmiyor
Bölgedeki müzeye teslim edilen hazine üzerinde yapılan ilk incelemeler, sikkelerin 1808 ile 1915 yılları arasında basıldığını ortaya koydu. Fransa, Osmanlı, Belçika, Romanya, İtalya, Rusya ve Avusturya-Macaristan gibi farklı ülkelere ait olan bu paralar, hazinenin tek bir kişiye ait olmadığını düşündürüyor.
Uzmanlar, bu tür saklı hazinelerin tarih boyunca özellikle savaş ve göç dönemlerinde ortaya çıktığını belirtiyor. En güçlü ihtimaller arasında, hazinenin Nazi işgali sırasında bölgeden kaçan kişiler tarafından saklandığı ya da mülkiyet kaybı korkusuyla gizlendiği yer alıyor.
Maddi değerinden daha fazlası: Tarihi önemi “ölçülemez”
Yetkililer, hazinenin parasal değerinin yüksek olmasına rağmen asıl öneminin tarihi arka planından geldiğini vurguluyor. Müze yetkilileri, koleksiyonun detaylı incelemelerin ardından sergileneceğini açıkladı. Hazinenin bulunmasını sağlayan turistlere ise yasal olarak yüzde 10 oranında ödül verileceği bildirildi.
Uzmanlara göre bu keşif, sadece bir define bulgusundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Avrupa’nın çalkantılı geçmişine ışık tutabilecek bu tür keşifler, tarihin karanlıkta kalmış sayfalarını yeniden açma potansiyeli taşıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: