Trafik kazaları hepimizin önce manevi olarak sonra da maddi olarak korktuğu kazalar. Bu kazalar da sağlık anlamında bir problem görünmüyorsa akıllara hemen maddi kayıp geliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri derledik.
Aracınızın kazaya maruz kalması hâlinde, karşı taraf yalnızca aracınızı tamir etmekle kalmamakla birlikte aracınızın değer kaybını, hasar farkını ve de aracınızdan mahrum kalmış olduğunuz gün bedellerini de size ödenmesi gerekir.
Sadece tümüyle kusursuz olduğunuz kazalar değil, kısmî olarak kusurlu olduğunuz hallerde de karşı taraftan birtakım haklarınızı talep edebilirsiniz. Önemli olan kazada %100 kusurlu olmamanız gerekir.
Söz konusu talepler; sigorta tahkim komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir.
Trafik kazalarında araç değer kaybı, hasar farkı ve ikame araç beledi gibi terimler de vardır. Gelin bu terimlerin ne anlama geldiğine bakalım:
Araç değer kaybı; aracın kazadan önceki ikinci el değeri ile onarıldıktan sonraki ikinci el değeri arasındaki farktır.
Hasar farkı; aracın tamiri esnasında kazalı araca orijinal parçanın takılmaması nedeniyle uğranılan zararı ifade eder.
İkame araç bedeli ise; aracı hasara uğrayan kişinin, aracının tamir edilmesi sürecinde, aracından mahrum kaldığı güne ilişkin karşı taraftan talep edebileceği maddi tazminattır.
Değer kaybı başvurularında aracın işlem gören parçaları, daha önceden işlem görmemiş olması ve perte çıkmamış olması gerekir. Aracın yaşı ise belli bir haddi aşmamalıdır. (değer kaybı bedeli uygulamada hesaplanır fakat düşük hesaplanır.)
Meydana gelen kazada kusuru daha fazla olan karşı taraf araç sürücüsüne, araç sahibine ve karşı tarafın "Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası"na karşı yasal yollara başvurulabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: