Gazete olarak gazeteci olarak “Turizm” diyoruz, “Sıkıntı” diyoruz izahatli bir haber yapıyoruz. Amacımız hesap sormak değil. Zaten bu bizim işimiz de değil!
Mesleğimizi kamu görevi gibi düşündüğümüzden bilgi ve araştırma sonuçlarını ortaya koyuyoruz, hatırlatılması gerekenleri söyleyip, uyarıyoruz. Yaptığımız sadece ‘Aman ha! DİKKAT’ demekten öte bir durum değildir.
İşler iyi giderken, ilişkiler iyiyken, herkes iyi aksi halde herkes konuşur halde yürüyen bir düzen var.
Sadece konuşuyoruz…
Önermiyoruz…
Çözüm Üretmiyoruz…
Ya ötesi?
Yok!!!
Konu TEZ olunca ilk açıldığı yılı ve kurucusunu hiç kimsenin hatırlamadığını farkettim.
1993 yılına gidelim…
1993 yılında Tez Alkan Grup firmasını kuran Yunus Goralı’dır. Sektör liderleri arasına oturan TEZ’in isim babası, kurucusu ve yüzde 97 ortağı olan Goralı, 8 yıl yönetim kurulu başkanlığı yapmıştır.
Antalya’ya otel yapmak için gelen Ruslar’ın yabancı sermayeye Türk ortak olarak seçilmiş kişisidir. İşinin ehli Goralı Side’de alınan otel arazisinin izinleri ve Turizm Bakanlığı ile işleri çözmek için yapılan seyahatleri esnasında Rusya’dan Türkiye’ye turist getirme fikri ile TEZ’i kurmuştur…
İş yapış şekli, omurgalı duruşu olan Goralı’ya otelciler çok güvendi. Turizm sektöründe sözünün eri olarak tanınan Goralı, ilk yıllar kişisel güven sayesinde otelcilerden aldığı free odaları Rusya’da satılmasıyla TEZ sektörde operatör olarak yerini aldı. Ancak, Goralı Rusça bilmiyordu, Aydın ise iyi Rusça konuşuyordu. Ortaklarla olan iletişim eksikliği 8 yıl sonra Goralı’nın çırak çıkartılıp aynı yetkilerle ve yüzde 1 olan hissesinin yüzde 20’ye çıkartılarak, Levent Aydın’a tam yetki verilmesiyle değişti.
Aydın o yıllardan bu güne bu kentte Rus ortaklarının adına tam yetki ile hizmet ve yatırım yapma yetkisi ile giderken 2008’li yıllarda yanlış yatırımları ve kararları ile şirketi çıkmaza doğru sürüklemiş olmalı ki, Rus ortaklar da Aydın’la işin yürümeyeceğini anladı. Hisselere gerekli ödemeyi yaparak Aydın ile yollarını Alkan Grup’la ayırdı.
Tabi bu arada Levent Aydın, Alkan Grup’taki hisseleri karşılığında parayı nasıl tahsil etmiştir?
Sorusuna o dönemde herkes yanıt aradı.
Borçları ile baş başa bıraktığı şirketin, bankalara kredi için başvurduğunda otel hisseleri nedeni ile imza vermeyip, tesisin Tuncay Kilit’e satılırken yeniden para alıp, davalarından nasıl vazgeçtiği hususunu ve asıl sorumlunun kim olduğuyla hiç kimse ilgilenmiyor.
22 yıldır şirketi birlikte büyüttükleri halde Levent Aydın gitti ve Ruslar iyi niyetlerine güvendikleri ortaklarından ayrılarak, ayrılan ortağın şirket üzerinde yarattığı erozyonu ve baş etme çabasını görmezden gelmek haksızlık olur.
Bu görmezden gelenlerin arasında sektör temsilcileri ve Turizmciler baş sırada.
AKTOB ile yakın temasta çalışan Turizmgazetesi.com portalı editörü Sayın Fehmi Köfteoğlu’nun dün yazdığı yazısında sorguladığı gibi; “Şirketinin merkezini Antalya’dan Dubai’ye taşıyan Fettah Tamince Tez Tour ve kamu yönetimini sağlayacağı açıklanan destek paketi ile ilgili çalışmalarda hangi sıfatla yer alıyor? Zira aldığımız bilgiye göre bu dönemde alınan kararlar ile ilgili toplantılarda sektörün kurum ve kuruluş yöneticileri yok. Buna karşılık bakanın katıldığı buluşmaları, buluşmalarda kimlerin olacağını Fettah Tamince belirleyip organize ediyor. İyi ama Tamince bu işleri kim adına ve hangi sıfatla yapıyor? Daha da ilginç olanı Fettah Tamince’nin sektörün gündemdeki konusu olan Tez Tour-Crystal olayında da işin içinde olmasıdır. Hükümetin sektöre sağlayacağını açıkladığı destek düzenlemeleri ile Tez Tour-Crystal olayının bir biriyle ne ilgisi var. Bu konuların bir biriyle ve Fettah Tamince’nin işin içinde olması arasında nasıl bir ilişki var? “
Bunları okuyunca soru ve tespitlerine cevap vermekten kendimi alıkoyamadım. Öncelikle Fettah Tamince’nin turizm yatırımları milyar dolarları aşmıştır. Elbette ki sektörün sorunları ile ilgilenecek ve bu sorunların çözümü adına gayret edecektir. Kaldı ki mecburdur da…
Yıllardır TEZ’in getirdiği turistlere otellerinde yer vermektedir. Hatta Rusya’da yaşanan krizi en yakından takip eden ve Dünya’da da işletmeleri olan bir yatırımcı olarak Rus Pazarı’nda ki sıkıntıları yakından takip etmektedir. Sadece o değil, Akdeniz çanağında yüzde 60 Rus turist geldiği gözlemlendiğinde diğer tur operatörlerinde de sorun yaşanabileceği öngörüsüne sahiptir. Bu ilişkileri kişisel olarak değil sektör adına yaptığını görmek ve Bakanlıkla olan ilişkilerini sektörün lehine kullanması adına teşekkürü hak ettiğini düşünmekteyim. Otelciler kat üstüne kat çıkıp oda üzerine oda eklerken, eğer Antalya’ya Rus gelmez ise boş odalarda saklambaç mı oynamayı planlıyorlar merak ediyorum. Sektör temsilcileri Fettah Tamince ile beraber tek ses olacaklarına Hükümet’in sektöre olan desteğini sorgulaması ise oldukça şaşırtıcı…
Tamince’nin 2002 yılında Moskova’da Antalya Turizm Yatırımcıları ile bir kaç eksik olmasa neredeyse Bakanlar Kurulu’nu bir araya getirdiği toplantıda ki bende oradaydım,o gün tavrı nasıl kişisel değil, sektörel öncülük taşıyorsa ise, bugün de aynı nedenle bu ilişkilerin tam ortasında olma yetkisine sahiptir.
Tavsiyem şudur ki; Tüm otelciler, sektör temsilcileri Fettah Tamince gibi global bakış açısı ile kötü giden sezonun gidişatını değiştirecek atılımlarda çözüm bulmak adına bir arada olmalıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: