Çevre felaketine dönüşen taş ocakları için ivedi olarak önlem alınmasını isteyen Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, taş ve maden ocaklarının yerel yönetimlere devredilmesi gerektiğini de talep etti. Konsey, taş ve mermer ocaklarının imar planlarına işlenmeden de ruhsat verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Düzenlenen basın toplantısında Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Kent konseyi Başkanı Semanur Kurt, özellikle Antalya’da inşaat yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde, çok sayıda verilen ruhsatlar olduğunun altını çizdi. Kurt, başta orman alanları olmak üzere doğal ve kültürel değerler üzerinde geri dönülmez zararların da oluştuğunu vurguladı.
EN AZ 10 YILLIK İHTİYAÇ
Madenlerin ülke ekonomisi için vazgeçilmez olduğunun bilinciyle üretimlerin ve ruhsatların günün koşullarına uygun, çevreye zarar vermeyecek şekilde acilen baştan düzenlenmesi gerektiğine de değinen Başkan Kurt, “Maden Kanunu’nda 1. Grupta tanımlanan inşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiata doğal olarak bulunan taş, kum ve çakıl gibi madenler, kanun kapsamı dışına alınarak, ocak yerlerinin tespiti ve ruhsat işleri yerel yönetimlere devredilmelidir. Yerel yönetimler öncelikle kendi sınırları içinde ki en az on yıllık ihtiyaçlarını belirlemeli ve ilgili bakanlıktan onay almalıdır” dedi.
ÇED YÖNETMELİĞİ
Devlet ormanları sınırlarında korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesinin tamamen yasaklanması gerektiğine de vurgu yapan Başkan Kurt, alınan ruhsat teminatı ve çevre ile uyum teminatı tutarlarının ocak yerinin özelliğine göre muhtemel doğa tahribatı ve çevresel etkilerin tazminini karşılayacak düzeyde belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kurt, konuşmasının sonunda ÇED yönetmeliğinin şaibeleri ortadan kaldıracak, tüm madenleri kapsayacak şekilde yöre halkının etkin katılımını sağlayacak ve bağımsız kurumlarca denetlenecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.
ABDULLAH YALÇIN
Yorumlar
Kalan Karakter: