Antalya Ticaret Borsası (ATB) Şubat ayıp olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ATB Başkanı Ali Çandır toplantıda, gündem ve ekonomi yönünde açıklamalarda bulundu. Ali Çandır, iş dünyasının içerisinde bulunduğu zorlukların devlet tarafından uygulanan yeni istihdamda 6 ay sizden 6 ay bizden politikası, birikmiş KDV iadesi, ‘Önceliklendirilmiş ilave KGF (Kredi Garanti Fonu) kredileri, çok zor durumda bulunan işletmelerin kamu borçlarının yeniden yapılandırılması gibi ekonominin geneline yayılmış uygulamalarla, piyasadaki nakit sıkışıklığını hafifletmesini umduklarını ifade etti.
2017 YILI BEKLEDİĞİMİZ GİBİ GEÇMEDİ
Tarım sektöründe 2017 yılının istedikleri gibi geçmediklerini söyleyen Çandır, “Sektörümüz geçmişte her küçülme döneminin ardından Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyümeyi gerçekleşmiştir. Ancak 2016 yılındaki daralmaya rağmen 2017 yılında Türkiye ortalamasının altında bir büyüme yaşadı. Çünkü bizler maliyet artışlarını satışlarımıza yansıtamadık. İhtiyaç duyduğumuz nakdi Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde bir taleple krediye yüklenerek karşıladık. Edindiğimiz bu kredileri yatırıma dönüştürmek yerine, varlığımızı koruyabilmek için cari harcamalarımızda kullandık. Devletimiz de yaşadığımız bu durumu en az bizim kadar iyi biliyor ve takip ediyor. Yeni yatırımların önünü açmak, durağanlaşan, hatta daralan sektörümüzü rahatlatmak gibi amaçlarla yeni tedbirler alıyor” dedi.
KDV DÜZENLEMESİ
İş dünyası için birikmiş KDV iadesinin yapılmasıyla ilgili taleplerinin TBMM’ye taşındığını hatırlatan Çandır, “Böylece iş dünyasının birikmiş KDV alacağı gibi bir sorun gelişmiş ülkelerde örnekleri olduğu gibi ortadan kalkacaktır. Yine tarım ve gıda ürünlerinde uygulanan KDV oranlarındaki farklılıkların üretici ve tüketici lehine düzenlenmesini de umut ediyoruz” dedi.
YEM ZAMMINA TEPKİ
Çandır’ın konuşmasının ardından söz alan S. S. Antalya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Hüseyin Simav ise, süt fiyatlarındaki artışa değindi. Korkuteli ilçesinde kuraklık yaşandığını aktaran Simav, Şubat ayında süte 13 kuruşluk bir zam geldiğini, ancak yem sanayisinin de yüzde 5’lik bir zamla bu oranı geri aldığını söyledi. Bakanlığın süt ve ete müdahale edip, yem sektörüne müdahale etmediğini ileri süren Simav, yapılan süt zammının üreticiye olumlu yönde yansımadığını savundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: