AKTOB'un düzenlediği Resort Kongresi için Türkiye'de bulunan Amerikan menşeli bir kurvaziyer firmasının müdürü Jürgen Stille, "Antalya'nın tanıtımı yeteri kadar yapılmıyor" dedi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından geçtiğimiz hafta 4'üncüsü düzenlenen Resort Kongresi, yerli ve yabancı çok sayıda turizmciyi bir araya getirdi. Kongreye katılmak için Türkiye'ye gelen Amerikan merkezli kurvaziyer şirketi Norwegian Cruise Line Avrupa Satış Müdürü Jürgen Stille, Antalya'nın bir dünya markası olabileceğini ancak birçok eksikliğin giderilmediğini belirtti. Akdeniz Bölgesi'nin kurvaziyer turizmi için oldukça elverişli limanlara yatkın olduğunu söyleyen Stille, birçok konuda Antalya'yı eleştirdi.
LİMAN ALTYAPISI GELİŞTİRİLMELİ
2013 yılında Türkiye'ye 2 milyon yolcunun kurvaziyer gemileriyle geldiğini ve bu gemilerin 685 limana uğradığını belirten Jürgen Stille, Türkiye'nin, özellikle de Antalya'nın büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Antalya'nın Akdeniz Bölgesi'nde önemli bir merkez haline gelebileceğini vurgulayan Stille, "Kurvaziyer gemileri giderek büyüyor. Bu nedenle liman altyapıları geliştirilmeli. Bildiğim kadarıyla Antalya'ya iki kurvaziyer gemisi rahatlıkla yanaşabiliyor şu anda ama bunu geliştirmek gerekiyor. Bu geliştirmeler yapılırsa Doğu Akdeniz havzasının merkezi haline gelebilir. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek gerekiyor" dedi.
GELİŞME KAYDEDİN
Türkiye'deki kurvaziyer turizmi için ayrı bir segment oluşturulması gerektiğini ifade eden Stille, gümrük ve vize işlemlerinin hem hızlı hem de kolay bir şekilde tamamlanması için çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Bir ülkedeki kurvaziyer altyapısının havalimanı altyapısından bağımsız olamayacağını dile getiren Stille, "Kurvaziyer gemileri ile gelen yolcuların büyük bir çoğunluğu ya uçakla gelip gemiye biniyor ya da gemiyle gelip uçakla dönüyor. Bu nedenle havalimanının geliştirilmesi, liman ve havalimanı arasındaki bağlantıların çok iyi yapılandırılması gerekiyor. Neler yapabiliriz diye düşünmeli ve sürekli gelişen rakiplerinize karşı ilerleme kaydetmelisiniz" şeklinde konuştu.
AVRUPA'YI ALT EDEBİLİRSİNİZ
Kurvaziyer turizmine olan ilginin her geçen gün arttığını ve önümüzdeki yıl içerisinde yolcu sayısının üç katına çıkarak 75 milyona ulaşacağını öngören Stille, kapasitelerin artması gerektiğini vurguladı. Avrupa'da artık yüzen şehirler inşa edildiğini ifade eden Stille, Antalya'nın da bu gelişmelerden uzak kalmaması gerektiğini belirtti. Stille, sözlerine şöyle devam etti:
"Çağa ayak uydurarak gelişmeleri yakından takip etmelisiniz. Antalya'nın güneyde olması çok büyük bir avantaj. Bu nedenle kış destinasyonu anlamında da önemli bir merkez olabilir. Bu sayede kış aylarında Avrupa'ya demirleyen gemileri Antalya'ya çekerek, Avrupa'yı alt edebilirsiniz."
DERNEKLERİNİZİ GELİŞTİRİN
Antalya'da faaliyet gösteren derneklerin eve sivil toplum kuruluşlarının güçlü olduğunu belirten Stille, uluslararası arenada zayıf olduklarını vurguladı. Fuarların uluslararası arenaya açılmak için güzel bir yöntem olduğunu ancak tek başına yeterli olmayacağını da sözlerine ekleyen Stille, "Pazarlama ağınız yeteri kadar güçlü değil. Türkiye çok güzel, Antalya çok güzel ancak bunu insanlara anlatmanız gerekiyor. İmajınızı kendi kontrolünüzde tutun ve dış etkenlerin bu imajı zedelemesine izin vermeyin" dedi.
İNTERNETİ ETKİN KULLANIN
İnternetin insanlar için son derece önemli olduğunu ve gittikleri yerde beğendikleri, beğenmedikleri her şeyi sosyal medya aracılığı ile paylaştıklarını söyleyen Stille, diğer insanların bu yazılanları referans aldıklarını belirtti. Kendisinin de Türkiye'ye gelmeden önce Antalya ile ilgili bir araştırma yaptığını ancak pek fazla bilgiye ulaşamadığını dile getiren Stille, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnternetten bilgi almak gerçekten zor. Yeteri kadar veri yok. Bunu geliştirmeniz gerekiyor. İçerik pazarlaması ve hikaye anlatımını internet üzerinden etkin bir şekilde yapmanız gerekiyor. Sizin anlatacak çok hikaye var. Etkin kullanın ve insanları buraya çekin”
Yorumlar
Kalan Karakter: