“Sizin Oraların Neresi Meşhur” sloganı ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde 6 yıldır gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) benzerlerinin fuar adı altında satış ve kar amaçlı benzerlerinin yapılmasına esnaflardan şikâyetler gelmeye başladığı bildirildi. ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, fuarların 5174 sayılı kanun gereğince Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) izni ile çeşitli şartlara bağlı kalınarak ve denetimlere uygun bir biçimde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Bülbül, yerel yönetimlerin bu konuda hassas davranarak yöresel ürünlerin hakkının hukukunun korunması için destek olmasını istedi.
PANAYIR TARTIZINDA SATIŞ
Meclis Başkanı Cahit Kayan’ın başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılının ilk ATB Meclis toplantısında konuşan Bülbül, YÖREX’in bu yıl 7’ncisinin hazırlıklarının başladığını hatırlatarak, ATB’nin bir taraftan fuar diğer taraftan yöresel ürünler ve coğrafi işaretler hakkında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Yöresel ürünler adı altında kentin her yerinde yapılan sergi ve panayırların yöresel ürünlere zarar verdiğinin altını çizen Bülbül, “Kalitesi tartışılan, yöresellikten uzak ürünlerin yöresel ürünler adı altında fuar algısı oluşturularak panayır tarzında satışının yapıldığı bu organizasyonlar, yöresel ürünlerimiz hakkındaki toplumsal algıyı olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
FUAR KAPSAMINDA YAPILMALI
Yöresel ürünlerle ilgili organizasyonların Pazar yerlerinde de yapıldığına dikkat çeken Bülbül, “Yerleşim yerinde işletmesi bulunan esnafımız ve tüccarımızın işlerini de olumsuz yönde etki etmektedir. Ancak, birçok ilimizde rastladığımız özellikle satış ve kâr amaçlı düzenlenen yerel yöneticiler tarafından da desteklenen bu organizasyonların kendi seçmenleri olan ticaret erbabına verdiği zararı da unutmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu dağınıklığın giderilmesi için yöresel adı kullanılarak düzenlenen bu tip organizasyonların kesinlikle fuar kapsamında yapılması ve denetime tabi tutulması hakkındaki girişimlerimiz devam etmektedir.
ANTALYA TARIM KONSEYİ
Konuşmasında Rusya krizine de değinen Bülbül, krizin ardından 1 Ocak`ta başlatılan ithal yasağının Antalya ekonomisini etkilediğine dikkat çekti. Bülbül, “Yine ilişkilerin bu seyirde gitmesi halinde ilk 6 aylık dönemde tarımsal ihracatımız ve kentimiz ekonomisi ciddi bir darboğazın içerisine girecektir. Borsamızın başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi’nin analizlerine göre son 13 yılda Antalya’nın ihracatının, 6 kat civarında artarak 1,1 milyar dolara yaklaştı, aynı dönemde Antalya’nın Rusya Federasyonu’na ihracatı ise 20 kat arttı. Antalya’nın toplam ihracatının 3’te 1’ ini Rusya Federasyonu’na gerçekleştirmektedir. Mevcut durumda Rusya Federasyonu’na yaptığımız toplam ihracatın da yüzde 80‘inini yaş meyve sebze ve kesme çiçek ürünleri oluşturmaktadır” dedi.
ANTALYA’YA CAN SUYU
ATB Başkan vekili Bülbül şöyle devam etti: “Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Antalya ihracatı, tarım ve turizm sektörleri başta olmak üzere kent ekonomisi üzerinde bu krizin çok daha derin ve kalıcı etkileri olacağı görülmektedir. Kısa bir zaman aralığında doğru tespitler ve yöntemlerle konuya hasiyet gösteren Antalya Tarım Konseyi’nce ilgili bakanlar ve paydaşlarla birebir görüşülmüş ve sektörümüzün darboğazdan çıkmasını sağlayacak beklentileri içeren acil önemler ve iyileştirici tedbirler dosyası kendilerine sunulmuştur. Yaşanan olaylar sonrasında direk olarak tarım sektörüne yansıyan bu durum komitelerimizde de konuştuğumuz konuların başında gelmektedir. Antalyalı üreticiler, komisyoncular, tüccarlar ve ihracatçılar olarak bizlerin direnci de her geçen gün daha fazla kırılmaktadır. Hükümetimizden Antalya’ya can suyu, tarım sektörüne umut olacak ve hepimizi sevindirecek müjdeli haberleri bir an evvel beklemekteyiz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: