Su baskınından zarar gören seradaki ürünlerde temizlik çalışması
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde perşembe günü yoğun yağıştan dolayı örtü altı sebze üretimi yapılan seralarda üreticiler, ürünlerini temiz suyla yıkadıktan sonra mantarsal hastalıkların oluşmaması için dezenfekte etti


Örtü altı sebze üreticileri, yoğun yağış sonrası su baskınından sonra seralarında temizlik çalışması başlattı. Üreticiler, seralardaki ürünlerini temiz su ile yıkadıktan sonra mantarsal hastalıkların oluşmaması için dezenfekte ürünleri ile temizledi.
Üreticilerden Abdurrahman Topuz (45), "Selden sonra yapacağımız şey dezenfekte etmektir. Temiz su ile ağaçları yıkadık. Zirai dezenfekte ve koruyucu ürünler sıkıyoruz. Bakteriyel hastalıklardan korunmak için yapıyoruz. Biz de elimizden gelen çabayı yapıyoruz. Toplam 23 dönüm seramı su bastı. Sel suyu seramın içinde 1 metre yükseldi. Domates seramın içinden sel suları hala çıkmadı" diye konuştu.
Biber üreticisi Muhammet Çoban (37) ise perşembe akşamı başlayan yağıştan dolayı su basan serasında cuma günü öğleden sonra suyun boşaltıldığını anlattı. Seradaki ürünlerin 12 saatten fazla su altında kaldığına değinen Çoban, "Biber olduğu için kökleri çok çabuk hastalanır. Biz ne kadar dezenfekte gibi koruyucu ürünler uygulasak da bu fidanların 2 veya 3 ay ömrü var. Bu sene sezonu erken kapatacağız" dedi.
Kum Mahalle Muhtarı Recep Peynirci ise TARSİM'in üretici zararını karşılaması için 10 gün içinde ürünün ziyan olması gerektiğini söyledi. Biber serasındaki ürünün 2 ayda yok olacağını anlatan Peynirci, "Çiftçimiz, sel basan seralarında dezenfektan veya koruyucu uygulamaktan fırsat bulup tarım ilçe müdürlüğüne gidip zarar tespitini yaptıramadı. Görevliler araziyi gezerse sel baskını yaşayan çiftçilerimizin derdini anlayacak. Üretici kazancı olmadığı gibi yaptığı masrafı cebinden ödeyecek" diye konuştu.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce ise sel baskını olan seralardaki ürünleri beyin ölümü gerçekleşen insana benzetti. Kökce, "Bu ürünler yoğun bakımda 1 veya 2 ay yaşayabilir. Sonunda ölür" sözleriyle üreticinin zararını dile getirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: