Sosyal medyada kendisine ulaşan öğrencilerinin istek ve şikayetlerine kısa sürede yanıt veren, onlarla sıcak diyalog kuran Prof.Dr. Mustafa Ünal, telefon faturasını ödemekte zorlanan bir öğrencinin faturasını ödeyerek öğrencilerin gönlünde taht kurdu. Öğrencilerinin isteği üzerine doğum günlerine katılan, kampüste onlarla yürüyüş yapıp sohbet eden, birlikte maça giden, davet üzerine sergilerine katılan Rektör Ünal, pek çok konudaki şikayet ve isteklere de yanıt veriyor, çözümü sağlandıktan sonra da öğrencilerine yine sosyal medyadan bildiriyor.
ÖNCE ŞAKA YAPIYOR SANDIM
Bir öğrencinin “Hocam umarım iyisinizdir. Sizinle görüştüğümden beri sizi 1 milyon kişiye anlatmışımdır. Çok büyük adamsınız" sözleriyle tanımladığı Rektör Ünal, sosyal medyadaki bu sıcak iletişimin bir öğrencinin ödeyemediği faturayla başladığını belirtti. Rektör Ünal, “Öğrencimiz telefon faturasını ödeyememiş. Bana yazdı. İlk başta şaka mı yapıyor gerçek mi diye düşündüm. Sonra çocukla konuştuk. 'Evet hocam faturamı ödeyemedim' dedi. 'Gel faturanı ödeyelim' dedim. Sonra geldi faturasını ödedik. Ondan önce de öğrencilerle twitter'da temas halindeydim ama bu olay öncesinde bu iletişimin çok farkında değildi insanlar. O olaydan sonra herkes duydu" dedi.
2 YILDIR AKTİF OLARAK SOSYAL MEDYAYI KULLANIYOR
Twitter'ı yaklaşık 2 yıldır kullandığını ifade eden Rektör Ünal, “Öncesinde çok kullanmıyordum ama şu anda sosyal mecraların özellikle idari pozisyonda olan insanlar için önemli bir iletişim aracı olduğunu gördüm" dedi. Kendisine yazan öğrencilere hemen yanıt verdiğini, isteklerini karşılamaya çalıştığını anlatan Rektör Ünal, “Öğrencilerle hep bir arada olmaya çalışıyorum, birlikte çay içip sohbet ediyoruz" dedi. Bu iletişimi zorlayarak yapmadığını, yapısının da aslında böyle olduğunu söyleyen Rektör Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:“Zorlayarak yaptığım bir şey değil bu. Ama öğrenciler bunun farkında değildi doğal olarak. Sınırlı sayıda öğrenciyle görüşebiliyordum. Öğrenciler bana ulaşmak istediklerinde görüşebileceklerini, bana sorunlarını iletebileceklerinin farkında değillerdi. Bu olaydan sonra gördüler ki bir tweet yazıyorlar ben hemen cevap veriyorum. Sorun bildiriyor, sorunu çözmek için girişimde bulunuyorum. Çözüyorum ve sonra geri dönüp bilgilendiriyorum. 'Siz takip edin hala aksaklık varsa bana bildirin' diyorum. Bu çocukların çok hoşuna gidiyor. Bu benim iş yükümü artırıyor mu? Evet artırıyor. Normalde kendi fakültesinin dekanı veya fakültesinin sekreteriyle ya da hocasıyla çözebileceği bir konu belki ama bana bildiriyor. Ben de ilgili kişilerle konuşuyorum. İlgili kişi de sorunu çözdükten sonra bana bildiriyor."
YÜZLERCE ÖĞRENCİYE CEVAP VERDİM
“Ben hiç şikayetçi değilim" diyen Rektör Ünal yüzlerce öğrenciye cevap verdiğini belirterek, “Maddi durumu iyi olmayan çocuklarla özellikle ilgileniyorum ki farklı yollara başvurmak zorunda kalmasınlar. Devletin imkanlarını bilsinler. Bizim burs imkanlarımız var. Kısmi çalışma prosedürümüz var. Öğrenciler birkaç saat çalışıp para kazanabiliyor. Burs veriliyor. Kredi imkanları var. Destekleme vakfımız var. Onlara yönlendiriyoruz. Oradan çocuklara maddi yardımda bulunmaya çalışıyoruz" dedi.
ÖĞRENCİLER KENDİLERİNİ SAHİPSİZ HİSSETMESİN
Aktif olarak sosyal medyayı kullanmasının asıl nedenini, “Öğrenciler kendilerini sahipsiz hissetmesinler" şeklinde açıklayan Rektör Ünal, şunları söyledi:“Öğrenciler bilsinler ki devlet buraya bir yönetici koymuş ve bu yöneticinin önemli görevlerinden biri kendi öğrencileriyle ilgilenmek. Sık sık öğrencilerle bir araya geliyorum. Çok olumlu. Çok da mutlu ve memnunlar."
ÖĞRENCİLERİ: HERŞEYDEN ÖNCE BİZE İNSAN OLARAK DEĞER VERİYOR
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi Süleyha Ertek, twitter üzerinden rektöre ulaşabilmenin çok güzel olduğunu belirterek, “Herhangi bir derdimiz olduğunda hemen yazıyoruz ve hiçbir şekilde geri dönülmediğini görmedik. Bu çok güzel bir şey. Kendimize yakın hissediyoruz. Çekinmiyoruz. Karşısında duygularımızı isteklerimizi çok rahat ifade edebiliyoruz. Rektör denilince insanın eli ayağı bir titrer ya, onun yerine daha samimi ifade edebileceğimiz birini görüyoruz karşımızda. Bu çok güzel bir duygu" dedi.
İktisat Fakültesi öğrencisi Ersin Emre ise sözlerine “Rektörümüz belli yaş ve makamda ama içinde hala öğrenci ruhunu barındırıyor" şeklinde başlarken, “Biz arkadaşlarla rektörümüze ulaşmak için farklı planlar yapmıştık ama bu kadar kolay olabileceğini tahmin etmemiştik. Gayet memnunuz bunun için" diye konuştu.
Pazarlama Bölümü öğrencisi Oltan Seven, “Türkiye genelinde rektör hocalarımıza ulaşmak çok zor ama bizim rektörümüz bu engeli ortadan kaldırdı. Bu iletişimi her üniversitede bulamıyorsunuz. Biz bunun ayrıcalığını yaşıyoruz. Bunun mutluluğu ile de motive oluyoruz" derken, Hemşirelik Bölümü öğrencisi Merve Güldal da “Her şeyden önce bize insan olarak değer veriyor rektörümüz. Öğrencilerine verdiği değeri hissettiriyor. Bu çok önemli bir şey. Her zaman yanımızda olduğunu hissediyoruz. Bir tweet yazdığımız zaman inanın 2 dakika içinde yanıt verdi bize. Belki en çeç da yarım saat sonra yanıt geliyordur. İmkanları elverdiği sürece, önemsememe ya da umursamama gibi bir şey yapacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: