Medstar Topçular Hastanesi’nin Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Aysel Talan, sigaranın üst solunum yolarında ödem, mukus sekresyonu ve havayollarını döşeyen hücrelerde harabiyet yaparak bakteri ve virüslerin yerleşmesine uygun zemin hazırladığını söyledi.
POTANSİYEL HASTALAR
“Sigara bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek mikroplara karşı doğal mücadele etme yeteneğimizi bozar” diyen Uzm. Dr. Talan, bu sebeple sigaraya bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının artığını kaydetti. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve gribin, sigara içenlerde daha yüksek oranda görüldüğüne de dikkat çeken Uzm. Dr. Talan, “Bu kişilerde enfeksiyon daha ağır seyreder ve iyileşme süresi uzun seyreder. Özellikle gribal enfeksiyonlar çok uzun sürer ve bronşlardaki duyarlılık bir miktar daha kalıcı olur. Bu durum uzun süreli öksürüklere yol açar. Aktif ya da pasif sigara içiminde üst solunum yolu, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit daha sık görülmektedir” diye konuştu.
DAKİKALAR İÇİNDE OLUMLU ETKİ
Sigarayı bırakmayı düşünenlerin en çok merak ettikleri şeyin, sigarayı bıraktıklarında sigaranın zararlarından kurtulup kurtulamayacakları olduğunu anlatan Uzm. Dr. Talan, sigarayı bıraktığınız andan itibaren olumlu etkilerin ortaya çıktığını aktardı. Bırakmayı takip eden saatler, günler ve yıllar içerisinde, sigaranın vücuttaki zararlı etkilerinin önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Uzm. Dr. Talan, “Örneğin 20 dakikada kalp hızı ve dolaşım normale döner, 8 saatte vücuttaki karbonmonoksit atılır, 24 saatte solunum yollarındaki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar, 48 saatte tat ve koku alma duyusu artar, 3. günde nefes alma kolaylaşır, vücut enerjisi artar, 3 ay sonra akciğer işlevleri yüzde 10 oranında artar, 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, 10 yıl sonra akciğer kanseri riski sigara içmeye devam edenlerin yarısına iner” dedi. Uzm. Dr. Talan, sigarayı bırakmakla ilgili göğüs hastalıkları uzmanlık derneklerinin hazırladığı broşürleri hastalarına dağıttıklarını da sözlerine ekledi.
‘BIRAKMAYA TEŞVİK EDİYORUZ’
Her hastaya mutlaka sigara içip içmediğini sorduklarını söyleyen Uzm. Dr. sigara içen hastaları sigarayı bırakmaları için teşvik ettiklerini dile getirdi. “Sadece göğüs hastalıkları şikayetleriyle gelen hastaları değil, hangi branşa gelirse gelsin hasta sigara içiyorsa tüm hekimlerin yapması gereken bir uygulama” diyen Uzm. Dr. Talan, hekimin hastasına zaman ayırarak birkaç dakika telkinde bulunmasıyla sigara içenlerin yüzde 5’inin sigarayı bıraktığını aktardı. Eğer kişi sigara içiyorsa ancak bırakmayı düşünmüyorsa da sigara içmeye devam ettiği sürece maruz kalacağı riskleri ve ileride karşılaşacağı sorunları anlattıklarını ifade eden Uzm. Dr. Talan, “Kişiye sigarayı bırakmakla elde edeceği kazanımlar hatırlatılır. Sigarayı bırakmasını zorlaştıran faktörler varsa bunların aşılması için işbirliği yapılır. Eğer hasta bırakmayı düşünüyorsa hastanı gerekli muayenesi, testleri, nikotin bağımlılığı ölçülerek en uygun tedavi planına karar verilir” dedi.
--------KUTU----
Sigarayı bıraktıktan sonra neler oluyor?
6 SAAT SONRA
-Kalp atışlarınız yavaşlıyor ve kan basıncınız düşüyor.
BİR GÜN İÇİNDE
- Neredeyse tüm nikotin kanınızdan atılıyor.
- Kandaki karbonmonoksit seviyesi düşüyor ve oksijen kaslara ve kalbe daha rahat ulaşıyor.
- Parmak uçlarınızdaki ısı artıyor ve elleriniz daha az titriyor.
BİR HAFTA İÇİNDE
- Tat ve koku alma duyunuz gelişiyor.
- Akciğerlerinizin normal temizleme sistemi tamire başlıyor, vücuttaki katran mukus ile dışarı atılıyor.
- Kan değerleri ve C vitamini gini koruyucu antioksidanlar yükseliyor.
2 AY İÇİNDE
- Hırıltı ve öksürüğünüz azalıyor.
- Bağışıklık sisteminiz güçleniyor ve böylece bakterilerle daha iyi savaşabiliyorsunuz.
- Kanınız daha az kalın ve yapışkan, ayrıca el ve ayaklarınıza kan akışı daha güçlü.
6 AY İÇİNDE
- Akciğerleriniz daha iyi çalışıyor, daha az balgam üretiyor.
- Kendinizi daha az stres altında hissediyorsunuz.
1 YIL SONRA
- Daha rahat nefes alıyorsunuz ve akciğerleriniz daha sağlıklı.
2 İLE 5 YIL İÇİNDE
- Kalp krizi ve inme riskinizde büyük bir düşüş var ve bu risk zamanla da azalacak.
- Kadınlarda beş yıl içinde rahim kanseri riski hiç sigara içmeyen bir kadınla aynı düzeye iniyor.
10 YILDAN SONRA
- Akciğer kanseri riskiniz içen birisine göre azaldı.
15 YILDAN SONRA
- Kalp krizi ve inme riskiniz hiç sigara içmemiş biriyle neredeyse aynı seviyede.
Yorumlar
Kalan Karakter: