SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, tam 50 haftadır çarşamba eylemlerini sürdürdüklerini belirterek, “Bir yıldır ASM’lerden, hastanelerden, meydanlardan haykırıyoruz” dedi. İçöz, “Sağlıkta dönüşüm adı altında sağlığın ticarileştirildiğini, performans sisteminin halk sağlığını bozup, sağlık çalışanlarını tükettiğini hep söyledik. Bu sistem hastanelerde, yoğun bakımlarda, hatta aşıya ulaşamayan bebeklerde bile ölümlere yol açtı” dedi.
Tüm bu tablo karşısında sağlık emekçilerinin ve yurttaşların suçlanmasını kabul etmediklerini belirten İçöz, “Bu çöküşün sorumlusu biz değiliz. Sorumlu, bilimi ve halk sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı’dır” diye konuştu. İçöz, bakanlığa ya bilime ve vicdana uygun bir sağlık sistemi kurma ya da istifa etme çağrısı yaptı.
“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Ücretsiz Olmalıdır”
Sağlık Bakanlığı’nın, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) bilimsel dayanağı olmayan GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) uygulamalarını ücretli hale getirmeye çalıştığını belirten İçöz, “Birinci basamağın görevi fitoterapi yapmak değil, halkın sağlığını korumak ve hastalanmasını önlemektir. Bilim dışı uygulamalara değil, ücretsiz aşıya ve koruyucu sağlık hizmetlerine ihtiyaç var” dedi.
Vergi Adaletsizliğine Tepki
SES Antalya Şubesi, vergi adaletsizliğine de dikkat çekerek, “Geçinemiyoruz, maaşlarımız yoksulluk sınırına ulaşamazken, patronlarla aynı oranda vergi kesiliyor” dedi. İçöz, toplanan vergilerin halkın sağlığına değil, yandaş müteahhitlere, garanti ödemeli hastanelere ve otoyollara aktarıldığını vurguladı.
14 Mart’ta İş Bırakma Çağrısı
50 haftadır süren eylemlerle yetinmeyeceklerini söyleyen İçöz, “14 Mart’ta iş bırakıyoruz” dedi ve tüm sağlık emekçilerini, halkı ve demokratik kitle örgütlerini bu eyleme destek vermeye çağırdı.
SES Antalya Şubesi, sağlığın ticarileştirilmesine, taşeronlaşmaya ve sağlık emekçilerini sömüren performans sistemine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ilan ederek, “Vergi kesintileri sabitlenmeli, üst sınır %15 olmalı ve sağlık sistemi kâr değil, toplum sağlığı odaklı olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: