Kazılara yön verecek yeni sistemin aynı zamanda kültürel mirasın korunmasında yeni bir dönemi başlatması bekleniyor. Sürdürülebilir Turizm Sertifikası almak isteyen turistik işletmelerin kültürel alanlara bağışta bulunma zorunluluğu, Selinus kazılarına doğrudan destek imkanı sunacak. Bu destekler ALTİD tarafından toplanarak Selinus için kaynak oluşturacak.
Protokol sonrası açıklama yapan ALKÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuna Akçay, yapılan iş birliğinin tarihi bir adım olduğunu belirtti. turizm sektörünün kültürel mirasa katkı sağlamasının kurumsal bir yapıyla sağlanmasının önemine de dikkat çeken Doç. Dr. Akçay, "Selinus Antik Kenti ve çevresinde yürüttüğümüz arkeolojik araştırmalar için ALTİD ile bir protokol imzaladık. Bundan sonra ALTİD, bizim adımıza bağış toplayacak ve bu kaynakları Selinus araştırmaları için kullanacak. Bu vesileyle bize akıl veren Osman Yücel Deniz’e, ALTİD’i öneren Kerim Yılmaz’a ve kabul ederek bizi mutlu eden ALTİD Başkanı Burhan Sili’ye ve değerli yönetim kuruluna çok teşekkür ederim. Bu ilk destek tarihe geçmiştir. İnşallah Alanya ve Gazipaşa Selinus’a ve hayallerimize sahip çıkar" şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle ALKÜ tarafından yürütülecek olan çalışmalar, Anadolu’nun kadim medeniyetlerinin izlerini sürerek bölgenin binlerce yıllık tarihini gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. Proje kapsamında Selinus Antik Kenti ve yaklaşık 40 kilometrekarelik çevresinde arkeolojik yüzey araştırmaları, coğrafi bilgi sistemleri (CBS), insansız hava aracı destekli haritalama, 3 boyutlu modelleme, lidar ve lazer tarama gibi ileri teknoloji yöntemler kullanılacak.
Çalışmalar, ALKÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Selinus Antik Kenti ve Çevresi Arkeolojik Araştırmaları Başkanı Doç. Dr. Tuna Akçay liderliğindeki uzman ekip tarafından yürütülecek. Üç yıl sürmesi planlanan araştırmalara ALTİD de ekipmana katkı sunarak destek veriyor. Bu kapsamda dernek tarafından projede kullanılmak üzere araştırma ekibine bir drone hibe edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: