Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Üçoluk Köyü Ekizce Yaylası’nda açılacak mermer ocağı için yüzlerce sedir ağacı kesildi. Geçen Pazar günü bölgede yürüyüş düzenleyen Asi Yaban Keçileri Grubu, Onbaşı’nın Düzü olarak bilinen mevkide bir şantiye binasına rastladı.
“Şantiye binasında tabela yoktu. Etrafında kesilmiş sedir ağaçları ve onları yan yana yığan bir iş makinesi vardı. Şoka uğradık” diyen grup liderlerinden Metin Atasayar şöyle devam etti:
“İki yıl kadar önceki bir yürüyüşümüzde oraları ölçüp biçen bir grup insanla karşılaşmıştık. Demek ki bunun içinmiş. Ancak orada henüz yüzey çalışması bile yapılmamış bir ören yeri var. Etrafta çok sayıda yazıt var. O ören yeri mermer ocağına kurban mı edilecek?”
AKIL YEMEK
Konuyu Hürses muhabirinden öğrenen Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu (A Platformu) Sözcüsü Hediye Gündüz ise “Bu yapılan, insanın (aklını yemesi) tanımı ile eş değer. Çünkü orası bir heyelan bölgesi. Çıplak gözle bile toprağın kaymakta olduğunu görebilirsiniz. Ağaçları kesip, kayaları parçalarsanız, orada yaşayanların hayatına kast edersiniz. Yaylanın alt tarafında yaşayan köylünün su kaynakları orada. Ayrıca Expo 2016’nın sembolü şakayık çiçeği ile soyu tehdit altındaki Olimpos safranlarının ana yurdu” diye konuştu. Konyaaltı’nda Boğaçayı’ndan Hisarçandır’a kadar mevcut dört taş ve mermer ocağı bulunduğunu ifade eden Gündüz şöyle devam etti:
EXPO’YA DİLEKÇE
“Geçen Haziran ayından beri bu ocağın açılmasını önlemeye, mevcut dört ocağın ise faaliyetinin durdurulmasına çalışıyoruz. Ekim ayında da Hisarçandırlılarla birlikte Expo 2016 yönetimine, oradaki endemik bitkilere sahip çıkılması için bir dilekçe vermiştik. Eğer bir tespit yapılsa orada onlarca anıt ağaç kategorisine girecek sedir ağacı vardır. Ki anıt ağaçlar kesilemez.”
YAMYAMLARA BIRAKMAYACAĞIZ
A Platformu avukatının birkaç gün içinde konuyu yargıya taşıyacağını belirten Gündüz, “Çevre gönüllüleri ve köylülerle birlikte de eylem yapacağız. Doğamızı, suyumuzu yamyamlara bırakmayacağız” dedi.
KÖSTEBEK YUVASI
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Erdal Özdemir, bu konuyla ilgili bir devlet politikasına ihtiyaç olduğunu, ülkenin her yerinin ‘Köstebek yuvası’ gibi delik deşik edilmemesi gerektiğini söyledi. Özdemir, mermeriyle ünlü İtalya’da ocak açılacak alanların bölgelere ayrıldığını hatırlatarak, “Mermer ocağı kapandığı zaman da hemen rehabilitasyon çalışmasına gidiliyor ve bölgenin doğal haline döndürülmesi için çalışmalar başlıyor. Bizde maalesef bu yönde de bir çalışma olmuyor” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: