Antalya’da bu hafta kurulan geleneksel Cumartesi halk pazarında sarımsağın kilosu 200 TL’den başlayan fiyatlardan satılırken, zincir süpermarketlerde bu rakam 279 TL’ye kadar yükseliyor. Fiyatlar el yakarken tüketici adet olarak almaya başladı.
Vatandaşlar, sarımsak gibi temel mutfak ürünlerinin ulaşılamaz hale geldiğini dile getiriyor. Pazara alışverişe gelen emekli Ayşe Uysal, “Eskiden bir kilo sarımsak alır, aylarca kullanırdık. Şimdi bir diş sarımsak düşünmeye başladık. Ne pazarda ucuz var ne markette. Zaten maaşla geçinmek zor, gıdaya ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor,” diyerek yaşadığı ekonomik sıkıntıyı anlattı.
“Üretim az, maliyet yüksek”
Pazarcı esnafı ise fiyatlardaki artışın kaynağını üretim maliyetlerine bağlıyor. 8 yıldır sebze-meyve satan Ali Yılmaz, “Sarımsak bu sene az çıktı. Mazot, gübre, işçilik her şey çok pahalı. Hal fiyatı zaten 170-180 TL. Biz de üstüne koyup satıyoruz. Vatandaş haklı ama bizim de elimiz kolumuz bağlı,” ifadelerini kullandı.
Marketlerde daha da pahalı
Pazarda 200 TL’den satılan sarımsak, zincir marketlerde 279 TL’ye kadar çıkıyor. Ambalajlı ürünlerde etiket fiyatlarının daha da yüksek olması dikkat çekiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: