Sarımsak cep yakacak
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, geçen yıl soğan fiyatlarının çok konuşulduğunu ancak bu sene sarımsağı konuşacak gibi olduklarını ifade etti


KÖTÜYE GİDİŞ DURDU
Ekonomimizin kötüye gidişini frenleyen ve direncini artıran bir performans göstermiştir”
Uzunca bir süredir tarımın stratejik bir sektör olduğunu, bunun gerektirdiklerinin yapılmasını ve direncinin güçlendirilmesi gerektiğini her ortamda dile getirdiklerini ifade eden ATB Başkanı Ali Çandır, “Nitekim bu ayın başında TÜİK'in açıkladığı 2’nci çeyrek büyüme rakamlarına göre genel ekonomimiz, yüzde 1,5 küçülürken, tarım ise yüzde 3,4 büyümüştür. Bunun benzerini 2009 yılında da yaşamıştık. Fakat sektörümüzün bu özelliğini 2 dönemle değil, son 20 yıllık geçmişte değerlendirerek olursam sektörümüz, ekonomimizin kötüye gidişini frenleyen ve direncini artıran bir performans göstermiştir. Ekonomimizin hızlandığı dönemlerde ise bu hızlanmadan payını yeterince alamamıştır. Bu iki tespitten anladığımız, tarımsal üretim ve ticaret faaliyetleri ancak zor zamanlarda hatırlanmakta ve öne çıkmaktır” dedi.
SARIMSAK FİYATI ARTACAK
Geçen yıl soğan fiyatlarının çok konuşulduğunu söyleyen Başkan Çandır, “Bu yıl ise görünen o ki sarımsağı konuşacak gibiyiz. Geçtiğimiz yıl birim fiyatlarının düşük olması nedeniyle ürünün daha az ekilmesi, iklim koşulları nedeniyle üretim bölgelerindeki ürünün azalması ve ithalat vergileri nedeniyle, yaklaşık 100 bin ton civarında tüketimimiz olan sarımsak, kalitesine göre 25 ile 40 TL arasında fiyatlanmaktadır. Bu sorunun temeli iktisatta örümcek ağı teoremi olarak da adlandırılan üreticinin bir sonraki üretim döneminde yüksek fiyatlı ürünü üretme isteğidir. Çözümün ise toplu-üretim planlamasının yapılması ve bu planın uygulanması ile tarımsal desteklerin önceden açılanması ve zamanında ödenmesinden geçtiğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: