İnsanın saç telinin gelişiminin yaklaşık 2-6 yıl, dinlenmesi fazının ise 2-3 ay olduğunu dile getiren Anadolu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Betül Parmaksızoğlu, saç tellerinin yüzde 90’ı gelişim, geri kalan yüzde onluk kısmının ise dinlenme dönemi olduğunu anlattı. Daha fazla saç dökülmesinin mevsimsel yani geçici olabileceği gibi pek çok durumda da hastalık göstergesi olabileceğine işaret eden Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, “Bu durumda bir dermatoloğa danışılması gereklidir” dedi.
SAÇ DÖKÜLMESİNİN BİRÇOK NEDENİ VAR
Genel saç dökülmesinin genetik etken dışındaki nedenlerini anlatan Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, “Hamilelik sonrası saç dökülmesi, mevsimsel saç dökülmesi, ateşli hastalık, ameliyat ve kaza gibi olayların sonrası saç dökülmesi, demir eksikliği, vitamin B12 eksikliği sonucu saç dökülmesi, tiroit hastalıkları (guatr) nedeniyle saç dökülmesi, yoğun stres nedeniyle saç dökülmesi, aşırı rejim ve proteinden eksik beslenme sonucu saç dökülmesi, yanlış uygulanan saç bakım ürünleri nedeniyle saç dökülmesi, hormon dengesizliği nedeniyle saç dökülmesi olarak sıralayabiliriz” diye konuştu. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, saç dökülmesinde öncelikle nedenin tespit edildiğini ve buna göre saç dökülmesinin dermatolog tarafından tedavisinin düzenlendiğini aktardı.
SAÇ DÖKÜLMESİNDE TEŞHİS NASIL YAPILIR?
Nasıl bir tedavi aşamalarının olduğunu anlatan Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, “Saç dökülmesinin nedeni; saç derisinin muayenesi, saç tellerinin dermoskopik ve gerekirse trikogram yöntemiyle mikroskopik tetkiki ve kan tetkikleriyle tespit edilir. Daha sonra saç dökülmesi tedavisi düzenlenir” dedi. Saç dökülmesinin erken dönemlerinde yapılan tedavilerin başarılı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, saç dökülmesinin tedavisinde en önemli yöntemin doğru teşhis olduğunu belirtti. “Saç dökülmesi kişiye özeldir” diyen Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, bir rahatsızlık sonucu saç dökülmesi meydana geldiyse tedavinin buna uygun düzenlenebileceğini kaydetti. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, saç dökülmesinde ilaç tedavilerinin yanı sıra en başarılı yöntemlerin PRP ve saçlı deri mezoterapisi olduğunu sözlerine ekledi.
PRP (PLATELET RİCH PLASMA) NASIL BİR YÖNTEM?
“Platelet yani trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması adı verilen tedavi yöntemidir” diyen Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, bu uygulamada kişiden alınan az miktardaki kanın, özel bir tüpe konularak santrifüj işlemine tabi tutulduğunu anlattı. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, “Bu işlem bittikten sonra elde edilen ‘platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma’ ya, DNA aktivatörü eklenerek yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilir” dedi. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, DNA aktivatörü ile zenginleşen Plateletler’in içerdikleri büyüme faktörleriyle saç dökülmesini durdurabildiğini ve yeni saç köklerinin oluşmasının sağlandığını aktardı. Son derece ağrısız olan çok ince uçlu iğneler tarafından saç dökülmesi olan bölgeye PRP maddesi uyguladıklarını ifade eden Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, kullanılan Plateletler’in hastanın kendisinden alındığı için son derece sağlıklı ve güvenilir bir yöntem olduğuna vurgu yaptı. “Diğer tedavilerden farklı olarak daha doğal bir yöntemle daha etkili ve uzun süreli sonuçlar elde edilir” şeklinde konuşan Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, tedavinin ortalama 3 hafta ile en az 3 seans şeklinde uygulandığını söyledi. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, uygulamanın mutlaka dermatologlar tarafından klinik ve hastanelerde steril olarak yapılması gerektiğine dikkat çekti.
‘SAÇ MEZOTERAPİSİ YENİDEN SAÇ GELİŞİMİNİ SAĞLIYOR’
Mezoterapi hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, mezoterapi için “Etkinliği bütün dünyada kanıtlanmış geleneksel bir tıp yöntemidir” dedi. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, Mezoterapiyle hem saç dökülmesinin durdurabileceğini hem de yeni saç köklerinin oluşmasının sağlandığını dile getirdi. “Mezoterapide yeni saç köklerinin oluşmasına yardımcı olan vitamin ve mineraller çok ince uçlu iğneler, daha etkili ve acısız olarak da mezoterapi tabancası denilen cihazlarla dökülmenin olduğu saçlı deri bölgesine enjekte edilir” dedi. Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, tedavinin 2-4 hafta arayla uygulandığını ve dökülmenin seyrine göre 1 - 3 ay boyunca uygulandığını belirtti. Mezoterapinin potansiyel olarak saç ekimine alternatif bir uygulama olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, mezoterapinin saç ekimine olan gerekliliği ortadan kaldırabileceğini vurguladı. “Saç mezoterapisinin hem erkeklerde hem de kadınlarda yeniden saç gelişimi üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir” diyen Uzm. Dr. Parmaksızoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “ Genellikle daha ilk seanslarda saç dökülmesi durmakta ve yeni saç çıkımı sağlanabilmektedir. Saçların kalıcılığı açısından devamlılık gereklidir. Başlangıçta sık seanslar gerekebilmekle beraber idame tedavilerde uygulama aralığı uzamaktadır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: