Şifaları saymakla bitmeyen yılların şekerlemesi Osmanlı Macunu Ramazan Ayı’nda da gelenekler bağlı olarak yapılıp satılmaya devam ediyor. Antalya’da kurulan ramazan ayı etkinlik alanında satılan Osmanlı macunu rengarenk türleri ve eşsiz lezzeti ile birçok kişinin almak için sıra olduğu bir standı da beraberinde getirdi. Karaalioğlu Parkı’nda kurulan ramazan eğlenceleri etkinlik alanında satılan macunu faydaları da say say bitmiyor.
Midenin yanı sıra bağırsaklara da fayda sağlayan Osmanlı bağırsak florasını düzenleyerek burada toksin birikmesini önleyen yapısı ile biliniyor. Besinlerden kaynaklı oluşan gazı bağırsakta tutmaz sökülmesinde yardımcı olur. Ayrıca bağırsakları yumuşatarak müsil etkisi göstererek kabızlığın yaşanmasını engelliyor. Bunun yanında rengi ve tadı ile küçük çocuklar içinde tüketilmesi uygun olan Macun yüzyıllardır süregelen Osmanlı Kültürü’nün de bir yansıması olarak addediliyor.
Osmanlı Macunu nasıl ortaya çıktı?
Sultan Yauz Selim'in eşi Aişe Hafsa Sultan hastalanınca Kanuni Sultan Süleyman, başhekim Mekhize Efendi'den annesine ilaç sağlamasını istedi. Merkez Efendi, dar-ı fülfül, çöpçü, çörek otu, hardal tohumu, havlıcan, hindistan cevizi, beş alkali, hindistan cevizi, kakule, kalbada, karanfil, kebabiye, karabiber, rezene, kimyon, kişniş, limon tuzu, iksir, ma-i Leziz, çivit, meyan kökü balı, portakal kabuğu, ravent kökü, safran, sığla, sarı helal, sinameki, damask, chasli, resene, tarçın, çin tarçını çiçeği, gram Rimeya tartarı, keçi mersini, thiyak, ud-ul kahar, vanilya, yeni bahar, zencefil, zeed çöpü, zurumba ve salatalık gibi baharat bitkileri suya karıştırılarak kaynattı. Ortaya çıkan karışım ilaç olarak Hafsa Sultan'a verildi. Kanuni Sultan Süleyman, karışımı kürledikten sonra karışımı halka dağıtmak istedi. Daha sonra bu karışım Osmanlı macunu olarak anılmaya başlandı ve kadim bir gelenek haline geldi. Osmanlı salçası ramazan ayında, baharın gelişi ve bayramlarda yapılıp dağıtılır ve içerdiği çeşitli baharat ve otlar nedeniyle birçok rahatsızlığa iyi gelir.
Messier macunu olarak da bilinen Osmanlı macunu, Uzak Asya, Mısır ve Mezopotamya'da tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır. Evliya Çelebi'nin verdiği bilgiye göre kırk baharat ve otun karışımından yapılan Osmanlı sosu, her yerde satılıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: