Birçoğumuz bulduğumuz her fırsatta el parmaklarımız başta olma üzere eklemlerinizi kasarak çıtlatırız. Bu seslerin nereden çıktığı konusunda halk arasında birçok farklı söylem de dolaşır. Kemiklerin birbirine sürtmesi, kasların yırtılması gibi bir çok sebep söylen. Ancak tabi ki bunlar doğru değil. Cevabını işin umanından Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Ali İhsan Alpdoğan’dan dinledik..
Bazı insanlar için parmaklarını çıtlatmak, gerginliklerini atmanın veya eklem sertliğini hafifletmenin tek yolu gibi görünürken, kimileri için ise bu sadece bir alışkanlık olarak kalır. Peki, bu yaygın eylemin sebebi ne olursa olsun, insanlar parmaklarını çıtlatmanın zararlı mıdır?
Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Ali İhsan Alpdoğan: ‘‘Parmak çıtlatmanın sebepleri karmaşık bir konu olabilir. Ancak bu çıtlatma sırasında eklemler dışardan bir güç ile kasılır. Bu da eklemler arasındaki sıvı ve gaz kabarcıklarının oluşması sonucu meydana gelen bir ses çıkartır. Bu kabarcıklar, eklemlerin hareketi sırasında oluşan basınç değişiklikleri nedeniyle patlar ve çıtırtı sesini duyurur. Bu durum, eklemlerdeki gerginliği hafifletebilir ve bir rahatlama hissi yaratabilir’’ dedi
Bu alışkanlığın zararsız olduğunu savunurken, diğerleri uzun vadede eklem sağlığına zarar verebileceğini iddia ediyor.
Konu hakkında da konuşan Alpdoğan: ‘‘Sürekli ve zorlayıcı bir şekilde parmak çıtlatmak, eklem kıkırdağında yıpranmaya ve hareket kısıtlılığına yol açabilir. Ayrıca, aşırı parmak çıtlatma alışkanlığı, elde tendon hasarına ve kronik ağrılara neden olabilir. Ancak, genel olarak kabul gören bir görüş, zaman zaman hafifçe çıtlatmanın zararlı olmadığıdır. Bu, genellikle rahatlama hissiyatı sağlayabilir ve kişinin stresini azaltabilir. Ancak, sürekli ve zorlayıcı bir şekilde parmak çıtlatmanın önlenmesi önerilir’’ dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: