Döşemealtı ile Alanya arasında Yap-İşlet-Devret Yöntemi ile gerçekleştirilmesi planlanan 156 km’lik yeni otoyol güzergahı üzerine 9 ayrı taş ocağı kurulacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan Döşemealtı, Kepez, Aksu, Serik ve Manavgat ve Alanya’ya kadar 156 km’lik yeni otoyol için güzergah üzerinde 9 ayrı taşocağı kurulacak. 2 milyon 378 bir dolar proje bedelli Antalya, Alanya Otoyolu ve Malzeme Ocakları Projesi kurulacak olan Ocakların 6 tanesi Arifiyet Ocağı, 3adeti ise taşocağı olacak. Ariyet Ocaklarından 4 milyon m3, taşocaklarından ise 33 milyon m3 malzeme alınacak. Oto yol ve ocaklar için 7 Nisan tarihinde halk bilgilendirme toplantısı yapılacak.
ÖN PROJE İHALESİ 6 YIL ÖNCE
Yap-İşlet-Devret Yöntemi ile gerçekleştirilmesi planlanan otoyol projesi Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında “Afyonkarahisar-Antalya Kesimi” ve“ Antalya-Alanya Kesimi” şeklinde iki kesim halinde ön proje mühendislik hizmetleri danışmanlık hizmet alımı işi şeklinde ihale edildi. O dönem Büyükşehir Belediyesi’nin uygun görüşü bulunmadığı gerekçesiyle başlanamayan otoyol projesi, Döşemealtı, Kepez, Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerinin kuzeyinden Toros Dağları’nın eteklerindeki koridoru takip ederecek ve Alanya merkezinin kuzeyinden geçerek Dim Çayı öncesinde devlet yoluna paralel sonlanacak.
HALK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Yaklaşık 156 kilometrelik oto yol inşaatında kullanılmak üzere Döşemealtı İlçesi’nde Kevşirler mevkiinde ve Yeşil Karaman mevkiinde birer, Serik İlçesi Deniztepe bölgesinde bir, Manavgat İlçesi Bucakşehir ve Çavuşköy bölgesinde birer Ariyet (dolgu malzemesi) Ocakları ile Alanya sınırlarında Şerbetli Deresi, Bademliyar ve bölgelerinde de birer Taş Ocağı açılacak. Antalya - Alanya Otoyolu ve 9 ayrı Malzeme Ocakları Projesi (Antalya-Alanya Kesimi) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderildi. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 7 Nisan 2014 tarihinde toplantı düzenlenecek.
KARAYOLU ÜZERİNDE SIKIŞIKLIK
Öte yandan; ÇED Başvuru dosyasında, yeni otoyol projesi için Karayolları üzerinde artan yolculuk taleplerinin mevcut kapasitelerin yetersiz kalmasına, karayolları üzerinde sıkışıklık ve gecikmelerin yaşanmasına neden olmaya başladığı gerekçe olarak gösterildi. Dosyada şu bilgiler yer aldı: “Karayolları üzerinde gecikmelerin ve sıkışıklıkların yaşandığı koridorlardan birisi, ülkemizin en önemli turizm odaklarından birisi olan Antalya-Alanya koridorudur. Alanya’dan başlayarak batıya doğru gidildikçe bölgenin yerel trafiğinin eklenmesi ile taşıma konusundaki tek alternatif olan D-400 karayolunun yükü oldukça artmaktadır. Koridor üzerinde bulunan büyük ve küçük yerleşim alanları bu artışa önemli etkide bulunmaktadır. Bu nedenle, Karayolları Genel Müdürlüğü, ülkemizin çok önemli bir turizm güzergahı olan Antalya-Alanya arasında, devlet yoluna alternatif teşkil edecek ve seyahat standardını yükseltecek.”
ABDULLAH YALÇIN
Yorumlar
Kalan Karakter: