İmar planlı arsaların üzerine yapılan inşaatlarda eksik otopark başına belediyeye ödenen 20 kuruşluk fiyat 9 bin 600 TL’ye çıkarıldı. Araç başına istenen bu tutarın hukuksuz bir şekilde arttırıldığını savunan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, paranın alt belediyelerce toplanıp Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini söyledi. Otopark bedelinin yalnızca yeni yapılan binalardan değil, 1994 yılına kadar geriye dönük olarak da istendiğinin altını çizen Karataş, “Bu haksızlık bir an önce giderilmelidir. Aksi halde hem inşaat sektörüne, hem de sektöre bağlı 200 iş koluna doğrudan zarar verecektir” dedi.
50 BİN KAT ARTTI
Belediyeye ödenen 20 kuruşluk fiyatın bir anda 50 bin kat artarak yaklaşık 10 bin TL’ye çıkarılmasını haksızlık olarak niteleyen Karataş, söz konusu bedelin yüzde 25’nin inşaat ruhsatı aşamasında, geri kalan yüzde 75’inin ise iskan ruhsatı aşamasında istendiğini söyledi. Müteahhitlerin borç yüküyle karşı karşıya bırakıldığını belirten Karataş, “Her bir araç için 20 metrekare alan olması gerekir. Metrekare birim fiyatının da 480 TL olduğunu göz önünde bulundurursak önümüze 9 bin 600 TL gibi bir rakam çıkıyor. Bu bedele ileride yapılması muhtemel otoparkın arsa bedeli dahil olmadığı için günü geldiğinde arsa bedeli ayrıca müteahhitten istenecek. Ucu açık borç yüküyle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.
DAYATMA UYGULANIYOR
Söz konusu uygulamanın bir dayatma olduğunu dile getiren Karataş, maliyet yeni çıkarıldığı için önceden arsa sahibiyle anlaşma yapılırken bilinmeyen durumun müteahhitlerin sırtına yüklendiğini vurguladı. Bedelin alt belediyelere yatırıldığını ifade eden Karataş, sözlerine şöyle devam etti: “Bedel her ne kadar alt belediyelere yatırılsa da, alt belediyeler bu hesaba kesinlikle dokunamıyor ve para Büyükşehir Belediyesi’ne devrediyor. Yani paranın tamamı Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna veriliyor. Olayın trajikomik bir diğer tarafı ise paranın 1994 yılına kadar geriye dönük olarak da oturma izni almış tüm binalardan istenmesi. Geriye dönük olarak istenmesinin hukuksuz olduğunu açtığımız davalarla defalarca dile getirdik.”
MAĞDUR EDİLİYORUZ
Haksız bir şekilde astronomik olarak arttırılan bedelin bir an önce normale döndürülmesi gerektiğini belirten Karataş, “Bu harç nihayetinde tüketicinin cebinden çıkıyor. Bu neden konut fiyatlarında da artış yaşanacaktır. Ayrıca konu tam olarak anlaşılmadığı için de mağdur ediliyoruz. Haksız ve 50 bin kat arttırılan bu harcın hayatın akşına ve ülke konjonktürüne uygun hale getirilmesi için gereğinin bir an önce yapılması gerekiyor. Aksi halde bu durum hem inşaat sektörüne hem de sektöre bağlı 200’ü aşkın iş koluna doğrudan zarar verecektir” dedi.
KİMSE İLGİLENMİYOR
Konunun acilen çözülmesi için Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne ek önerge verdiklerini ifade eden Karataş, tüm kurumların topu birbirine atarak gerekli ilgiyi göstermediklerini savundu. Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu ilçe belediyelere havale ettiğini belirten Karataş, şöyle konuştu: “İlçe belediye başkanları da sorunun bakanlıktan kaynaklandığını ve ancak TBMM’de yapılacak bir yasa değişikliği ile çözülebileceğini söyledi. Herkes suçu birbirine atıyor. Müteahhitler olarak bu bedeli ödememek için dava açtık. Diğer yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile hem yazılı hem de sözlü görüşmelerimiz devam ediyor. Çözüme kısa zamanda ulaşacağımızı umut ediyorum.”
Yorumlar
Kalan Karakter: