Büyükşehir Belediyesi’nin 5 Haziran Pazartesi günü ihale ile 645 milyon 950 bin lira bedel üzerinden satışa çıkaracağı 149 bin m2 alan üzerinde bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminali ile ilgili yapılan ticaret alanını, ticaret-konut ve park alanına dönüştürmesi ve yapılaşma emsalini 1.00’den 1,80’e çıkartılmasına yönelik imar planı revizyonukararıyargıya taşındı. Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, Antalya Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) Antalya 2. İdare Mahkemesi 2017/171 Esas sayı ile açılan dava devam ederken belediyenin otobüs terminalinin satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. Eşgüdüm Kurulu Başkanı Avukat Abit Küçükarslan, belediye yönetiminin yasa ve yönetmeliklere uygun davranmaya ve kamu yararını düşünmeye çağırdı.
TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇ
Şehirlerarası Otobüs Terminali için yapılan imar plan revizyonununşehircilik ilke ve esaslarına yürürlükteki İmar Kanunu ve yönetmeliğe, kamu yararına açıkça aykırı olduğunun altını çizen Eşgüdüm kurulu Başkanı Avukat Asit Küçükarslan, kamuyu telafisi mümkün olmayacak zararauğratılacağını ileri sürdü. İmar Kanununa göre her yerleşim yeri için teknik altyapı alanlarının yapılması zorunlu olduğuna değinen Küçükarslan,“Mekansal planlar, yapım yönetmeliği 26/2 maddesine göre; ‘İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz’denilmiştir” dedi.
TÜM ODALAR DA DAVA AÇACAK
Antalya Barosu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan şunları söyledi: “Küçükarslan, yönetmeliğin 26/3 maddesine göre; “İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesi zorunluluk olmadıkça yapılamaz. Hitap ettiği etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alan ayrılmadığı sürece değişiklik yapılamaz.” Denilmektedir. Yapılan değişiklik açıkça İmar Kanununa ve yönetmeliğe aykırı olduğu gibi şehircilik ilkelerine de aykırıdır. Kaldı ki, ŞPO tarafından bu imar değişikliğine ilişkin açılmış dava Antalya 2. İdare Mahkemesi 2017/171 Esas sayılı dosya ile halen sürmekte iken, Antalya Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanda emsal değişikliği yaparak, emsali 1,00’den 1.80’e çıkarmıştır. Bu değişikliğe de ilgili odalarımız tarafından dava açılacaktır.”
OTOGARIN YETERSİZ DEĞİL
“Otogarın mevcut yerinin kent içi ulaşımına katkısı bellidir” diye konuşan Küçükarslan, “Döşemealtı ilçesine alınmasının kent içi taşıma ve ulaşımda yeni sorunlar yaratacağı ortadadır. Şuanda otogarın yetersizliğine yönelik hiçbir sorun yoktur. Uzun yıllar hizmet edebileceği açıktır. Böyle bir alanın yok edilmesi, taşınmasının, kentte yaşayanlara sorulmadan yapılmasını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.Yapılacak ihalenin hukuki bir dayanağı olmadığı imar planı değişikliklerinin iptal edilebileceği açıktır. Kentimizin yapılan imar değişikliklerinden daha fazla zarar görmemesi için,Her zaman bilimsel ve teknik doğrulara göre hareket eden Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, tüm ilgilileri yasa ve yönetmeliklere uygun davranmaya, kamu yararını da düşünmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: