Tez Tour markasıyla hizmet veren Alkan Grup’un iflas erteleme talebi turizm sektörünün gündem maddesi oldu. İflas erteleme talebiyle birlikte Tez Tour’un, Kilit Global ile güçbirliği yapması, şirket ortaklarından Alexander Sınıgıbskıy’ın eşi, Tez Tour’un kurucusu ve mali koordinatörü Larissa Sınıgıbskıy açtığı davalar, alacaklıların 50 şirketten 152 şirkete çıkması, satışı yapılan gayrimenkullerin kimilerince mal kaçırma olarak değerlendirilmesi, Galeri Kristal Turizm’in Amara Dolce Vita Oteli’ni satın alması ve daha bir çok örtülü konu su yüzeyine çıktı. Hürses Gazetesi’nin ortaya çıkardığı gerçekler başta turizm sektörü olmak üzere Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından da incelemeye alındı.
OTEL SATIŞININ GERÇEKLERİ
Tez Tour’un bünyesinde bulunan ATİ Anadolu Turizm Yatırım A.Ş.’nin ortak yapısı bilindiği üzere; aynı zamanda iflas erteleme talebiyle yargı sürecinde adları geçen ve Alkan Grup’un ortakları olan Alexander Sınıgıbskıy, Alexander Burtin, NikolayProkopov’dan oluşuyor. İflas erteleme talebinden önce ATİ Anadolu Turizm’e ait Kemer Tekirova’da 8 ada, 1 parselde bulunan Amara Dolce Vita Otel’in satışı yapıldı.
GENEL KURUL USULSÜZ MÜ?
24 Kasım 2014 tarihinde ATİ Anadolu Turizm Yatırım A.Ş. çağrısız olağanüstü genel kurul yaptı. Olağanüstü genel kurulun 4. maddesinde şu ifadelere yer verildi:
“ATİ Anadolu Turizm Yatırım A.Ş.’nin üst hakkı sahibi olduğu Antalya İli Kemer İlçesi Tekirova 8 ada 1 parselde bulunan taşınmazın satışının görüşmesine geçildi. Amara Dolce Vita Otel’in Galeri Kristal Turizm İnşaat Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi’ne satılması oya sunuldu. Yapılan oylamada oy çokluğuyla gayrimenkulün adı geçer şirkete satılmasına, şirket yönetim kurulu tarafından şirket menfaatleri doğrultusunda satış bedelinin belirlenmesine, sözleşmenin imzalanmasına ve Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli işlemlerin en kısa sürede tamamlanmasına yetki verilerek karar verildi. Antalya 2. Aile Mahkemesi’nin 2012/806 karar gereğince Alexander Sınıgıbskıy oy kullanmamıştır.”
GENEL KURULUN İPTALİYLE İLGİLİ
Genel kurul 21 Kasım 2014 tarihinde yapılmış, 18 Aralık 2014 tarihinde ise Antalya 13. Noteri’ne onaylatılmış. Ancak, satış kararı alınmasına rağmen Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmamış. Kararın yasallaşması için Türkiye Ticari Sicil Gazetesi’nde yayınlanması gerekiyor.
Yasaya göre, otelin satışının yapılabilmesi için genel kurulda en az yüzde 75 oranında oy çokluğu aranmaktadır. Ancak, yapılan genel kurulda oy çokluğu ile tabir edilen oran yüzde 65’tir. Bunun sebebi de, ortaklardan Alaxander Sınıgıbskıy, mahkeme kararıyla eşi Larissa Sınıgıbskıy olmadan oy kullanma hakkının bulunmamasıdır.
Yasa gereği yapılan genel kurulda satışı yapılan malın en az bedeli genel kurul defterine işlenmelidir. Olağanüstü genel kurulda söz konusu bedel ortaklara açıklandıktan sonra toplantı ve müzakere defterine işlenmesi gerekmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı otelin üzerinde bulunduğu arsanın işletme hakkını (irtifak hakkı) Ati Anadolu Yatırım A.Ş.’ye vermiştir. Ati Anadolu, Turizm Teşvik Kanunu’nun 11. maddesine göre, otelin satışını yapabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin aldıktan sonra tapuda işletme hakkı devrine sahiptir.
KANUN NE DİYOR?
Turizm Teşvik Kanunu 11. Maddesi:
Belgeli yatırımcılar ve belgeli işletmeciler, belgeye konu tesisin tümünün veya bir kısmının aynı amaçla kullanılmak üzere devredilmesi veya kiraya verilmesi ve ortaklık statüsünün değiştirilmesi ile işletme konularının turizm işletme niteliğini koruma kaydıyla, kısmen veya tamamen değiştirilmesi için bakanlıktan izin almak zorundadırlar.
OTEL DEVRİNDEKİ TARİHLERE DİKKAT!
Öte yandan, yok hükmünde olduğu iddiasıyla dava konusu olan genel kurulun ardından satışı yapılan otelle ilgili olarak tapu kayıtlarında tarihler dikkat çekiyor. Buna göre, taşınmaza ait tapu kaydı bilgilerinde yer alan devir tarihleri şöyle:
ATİ Anadolu, 24 Kasım 2014 tarihinde olağanüstü genel kurul yapıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan izin alınmadan, 10 Aralık 2014 tarihinde söz konusu Dolce Vita Otel’in irtifak hakkı Ati Anadolu üzerindeyken Vakıfbank tarafından ipotek ediliyor. Daha sonra daimi ve müstakil hakkı devri olarak tam hisse payını 22 Aralık 2014 ‘te Galeri Kristal’in üzerine geçiriliyor. Bu durumda kamuoyu Kültür ve Turizm Bakanlığı üst kullanım hakkı izni alınmamış ve işletme belgesi malike ait olmadığı öne sürülen otelle ilgili olarak Vakıfbank tarafından kredi onayının nasıl çıktığı merak ediyor.
OTEL SATIŞI İÇİNDEKİ BANKA BORÇLARI
Ati Anadolu kullanım hakkı bulunan otelin Galeri Kristal’a satışını borcunu devralması karşılığında yaptı. Ati Anadolu, 180.000.000,00 Euro borcunu devralması karşılığında oteli Galeri Kristal’e devretti. Tapu kayıtlarında dikkat çeken ise, borcun devrini kabul eden Vakıflar Bankası’nın önce ipotek işlemini yapması oldu. 10 Aralık 2014 tarihinde Vakıflar Bankası tarafından ipotek edilen otel, 10 gün sonra 22 Aralık 2014 tarihinde de tescil edilerek, tapunun devri yapıldı. Aradan geçen sürenin bu kadar hızlı olması ayrıca ipoteğin satıştan önce yapılması, işin içinde iş mi var sorusunu da beraberinde getirdi.
BANKA BU İŞLEMİ NASIL YAPTI?
Bu durumda ortaya çıkan iddia şöyle: Ati Anadolu, otelin satışını yapmadan 180.000.000,00 Euro otelin karşılığında Vakıfbank’tan kredi için ipotek tesis etti. Kredi çekildikten sonra otelin devri Galeri Kristal’e ,Ati Anadolu ve Vakıfbank’ın onayıyla geçti. Tüm bu işlemler yapılmadan öncede Vakıfbank, oteli ipotek altına aldı. Bu arada satışın gerçekleşmesi için çağrısız olağanüstü genel kurul yapıldı. Genel kurulda yetersiz çoğunluk olmasına rağmen karar alındı, alınan karar Türkiye Ticari Sicil Gazetesi’nde yayınlanmadı, satış için gerekli olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınmadan işlem yapıldı. Böylelikle, Tez Tour’un başlattığı iflas ertelemenin ardından hem mal geçişi sağlandı, hem de otelin üzerinden kredi kullanılmış oldu.
BANKA NASIL İPOTEK ALDI?
Satış için olağanüstü genel kurul öncesi ve sonrasındaki ilginç işlemlerde, otelin devrine ve işlemlerin bu kadar kısa zaman aralığında gerçekleşmesine ve bakanlıktan izin alınmamasına rağmen Vakıfbank’ın krediye onay vermesi dikkat çekti. Vakıfbank Hukuk İşleri bölümünün kredi verirken incelemesi gereken genel kurul kararlarından başlayan usulsüzlük iddialarını inceleyip incelemediği hususu da araştırılması gereken konu olarak gündeme geldi.
TAPU DEVRİNE NASIL İZİN VERDİ?
Vakıfbank’ın usulsüz kararlara rağmen kredi vermesi kadar tapuda işlem yapanların da otelin ittifak hakkının devriyle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı olmadan işlem yapması satışın sorgulanması gerektiğini ortaya koyuyor. Öte yandan, konuyla ilgili olarak Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen iflas erteleme davasının son duruşmasında ara karar gereğince tapu sicil müdürlüklerinden istenilen bilgilerin gelmemesi mahkemenin 29 Mayıs tarihine ertelenmesine neden oldu.
GALERİ KRİSTAL İŞLETME HAKKI ALABİLDİ Mİ?
Amara Dolce Vita Otel’in tapusu üzerinde bulunan Galeri Kristal’ın söz konusu iddialarla ilgili kararlar alınmadan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin çıkmadan işletme hakkı bulunmuyor. Konuyla ilgili olarak devir işlemi yönetmeliğine göre şu şartlar öngörülüyor:
Belge devir talepleri
Madde 9: Tahsisli yatırım ve işletmelerin tahsis koşulları saklı kalmak kaydıyla, turizm belgesinin devrine ilişkin taleplerde, aşağıda belirtilen belgelerin aslı ve aslını vermeye yetkili merci veya noterce onaylanmış suretleri ile yazılı olarak bakanlığa başvurulur.
a- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
b- Talebin şirket adına yapılması halinde şirket tesciline ilişkin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi ile şirkete ait imza sirküleri, isim tescili yapılmış ise tesciline ilişkin belge.
Belgenin adına düzenlenmesini talep eden kişi, devir işlemi yapılmadan önce mevcut belge sahibi veya bakanlıkça gerekli görülmesi durumunda mal sahibince noter huzurunda verilmiş onay ile tesisin dosyası hakkında bakanlıktan bilgi talep edilebilir.
MERAK EDİLEN SORULAR?
180.000.000,00 Euro Tez Tour’un alacaklılarına dağıtılmadığına göre, kredi neden çekildi?
Yasal olmayan genel kurulla ilgili işlem yapıldı mı?
Bakanlıktan izin alınmadan yapılan satışın iptali söz konusu mu?
Vakıfbank, bu kadar usulsüzlük iddiaları bulunan evrakları incelemedi mi?
Vakıfbank, Ati Anadolu’ya ortakları aynı olduğu halde iflası istenen Anadolu Grup’a rağmen kredi verebildi?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınmadan hem Vakıfbank’ta, hem de Tapu Müdürlüğü’nde nasıl işlem yapıldı? Devir gerçekleşti?
Yaklaşık 20 gün içinde genel kurul, ipotek, kredi verilmesi ve devir işlemlerinin gerçekleşmesi nasıl açıklanır?
Vakıfbank tarafında kredi verilebilme şartında işletme belgesi isteniyor mu?
Kamuoyunun merak konusu, verilen kredi ödenebilir mi?
Bakanlık hukuk işleri genel kurum kararından haberdar mı?
Turizm Bakanlığı genel kurul kararı iptal edildiğinde, devrin hukuki dayanağı kalmayacağından ana sözleşmeye aykırı olmasına rağmen işletme ruhsatı verebilir mi?
Vakıfbank irtifak hakkı gereği sadece otelin kullanım hakkını ipotek ederek 180.000.000,00 Euro kredi verebilir mi?
Yapılan bu işlemlerde, alacaklı 3.şahıs ve şirketler ile kamunun zararı var mı? Devlete ödenecek gelir vergileri ile KDV, bu işlemler sonucunda tahsil edilebilir olmaktan çıktı mı?
Yüzlerce alacaklı haklarını, alacaklarını tahsil için beklerken, Tez Tour grubunda bulunan şirketlerin üzerindeki malların el değişimi üzerine, alacaklıların usulsüz işlemler yapıldığı iddialarıyla mahkemelere başvuruları ortalığı karıştırdı. Birçok malın satışı dışında alınan kredilerin küçük işletme sahibi turizmcilere dağıtılmaması tepkilere neden oldu. Alacaklılardan bir grup, Hürses Gazetesi’ne gelerek tepkilerini dile getirdi. Alacaklılar, “Madem bu kadar yanlış işlemi üst üste yapmasını biliyorlar. Madem eline para geçti, dağıtsalar ya borçlarını. Amaçları farklı bunların… Davamızın sonuna kadar arkasındayız. Burada amaç bizi bitirmek. Büyük firmalara turist getiriyorlar. Bizlere hiçbir şey yok. Geçen yılın alacağının peşindeyiz. Birileri araya giriyor ama onlarda bu paraları öder mi bilemiyoruz. Adalet en doğru kararı verecek. Bunlar bizi değil kendini kurtarıyor ve o sırada da haksız kazançlar elde ediliyor” dediler.
ALACAKLILAR MAHKEME KAPISINDA
Tutis Turizm AŞ, Üçkol Turizm, Bayer Turizm, Yavuz Karataş, Mehmet Yeniacun, Onur Has Turizm, MRH Otel Yatırımları, Carya Turizm, Çalışkan Kardeşler, Arbefan, Kazım Demircioğlu, Haluk Ulusoy, Otelcilik AŞ, Multinet, Alan Tur, Dotel Marmaris, D Otel, Mete Turizm, Aysan Mar Turizm, Ditan Turizm, Kartek Turizm, Tursoy Otelcilik Aş, Koni İnşaat Sanayi AŞ, Cande Turizm, IC Antbel AŞ, Altıngöz AŞ, Selçuklu Turizmi AŞ, Akçelik Madencilik AŞ, MİA Turistik Tesisleri AŞ, Orhan Köroğlu, Karma Sinema AŞ, Alanya Özkaymak AŞ, VEra Otel İşletmeleri, Türkkablo, Ceylan İşletmecilik, Aktay Otelcilik, Karadeniz Örme AŞ, Tatköy Turizm Yatırım Aş, Merser, Palmiye AŞ, Öz-Ez Turizm İnşaat, Ascan Turizm, İş Bankası, Özgüneş Turizm ve Ticaret Aş, Burak Tur, Hazer Elektrikli Ev Aletleri LTD. ŞTİ, Rüya Turizm,Gençailoğlu Turizm, İsmail Eroğlu, Aslıcan Müth. LTD ŞTİ., Tamer Kadir Turizm Tesktil LTD ŞTİ., MaksimumOtel, Dimak Turistik Tesisleri AŞ, Zergun Turizm, Can Turizm, Kelleci Turizm, Okay Karaman, Dimak Turistik Tesisleri A.Ş, Zergun Turizm ve Otel LTD ŞTİ, Can Turizm Yatırımları LTD ŞTİ, Kelleci Turizm Tic. LTD ŞTİ, Okay Karaman, Larisa Sınıgıbskaya, Keskin Tur Tic. San. LTD ŞTİ, Karamancı Tur Tes A.Ş. Orka Turizm Emlak LTD ŞTİ, İnci Turizm İnş. A.Ş., Ulu İnş San Tic LTD ŞTİ, Platin Yapı İnş. Turz. LTD ŞTİ, Platin Yapı İnş. Turz. LTD ŞTİ, Ankor Turizm Tic LTD ŞTİ, Karasac Antalya Beldibi Çifteçeşmeler Turizm Yatırımları ve İşl. A.Ş., Göksaj İnş. Turizm LTD ŞTİ, Altınyunus Çeşme Turistik Tesisleri A.Ş., Tekaş Teknik İnş. A.Ş., Heriş Seramik ve Turizm A.Ş., Gök-an Turizm İnş. LTD ŞTİ, Dalaman Termal Sağlık Turizm LTD ŞTİ, Epas Tur. LTD ŞTE, BVT Yapı Sistemleri LTD ŞTİ, Bur-Tur Gıda İnş. A. Ş., Ala Tur Sey Gıda A.Ş., Doğan Otelcilik Turizm Tic. A. Ş., Okaybey Oto Tur İnş. LTD ŞTİ, Öz Mar Otelcilik LTD ŞTİ, Yale Turizm Org. LTD ŞTİ, Demirkaya İnş Taah. LTD ŞTİ, Aydoğanlar Turizm Otelcilik A.Ş., Adnan Aydoğan, Burkon Turizm ve Kongre Org Tic LTD ŞTİ, Hıdır Sağlar, Aşiyan İnş. A.Ş, Tunceri Turizm A.Ş., Özçelikler Demir San A.Ş., Günaylar Otel işlt. A.Ş., Bsn Turizm İnş. LTD ŞTİ, Selicor Turizm LTD ŞTİ, Türkmen Turizm LTD ŞTİ, Devramen Tur, Bostancı Turz. LTD ŞTİ, Ay Mes Turizm LTD ŞTİ, Miramer Turz. A.Ş., Ada Danışmanlık Turizm Tic. ŞTİ, Platin Yapı İNŞ. TURZ. LTD. ŞTİ, Ankor Turizm TİC. LTD. ŞTİ., Karasaç Antalya Beldibi Çifteçeşmeler Turizm Yatırımları ve İŞL. A.Ş., Göksaj İNŞ. Turizm LTD. ŞTİ., Altınyunus Çeşme Turistik Tesisleri A.Ş., Tekaş Teknik İNŞ. A.Ş., Heriş Seramik ve Turizm A.Ş., Gök-An Turizm İNŞ. LTD. ŞTİ., Epas Tur. LTD. ŞTİ., Dalaman Termal Sağlık Turizm LTD. ŞTİ., BVT Yapı Sistemleri LTD. ŞTİ., Bur-Tur Gıda İNŞ. A.Ş., Ala Tur Sey Gıda A.Ş., Doğan Otelcilik Turizm TİC. A.Ş., Okaybey Oto Tur İNŞ. LTD. ŞTİ., Öz Mar Otelcilik LTD. ŞTİ., Yale Turizm ORG. LTD. ŞTİ., Demirkaya İnşaat TAAH. LTD. ŞTİ., Aydoğanlar Turizm Otelcilik A.Ş., Adnan Aydoğan, Burkon Turizm ve Kongre ORG. TİC. LTD. ŞTİ., Hıdır Sağlar, Aşiyan İNŞ. A.Ş., Tunceri Turizm A.Ş., Özçelikler Demir SAN. A.Ş., Günaylar Otel İŞLT. A.Ş., BSN Turizm İNŞ. LTD. ŞTİ., Türkmen Turizm LTD. ŞTİ., Devramen Tur, Bostancı Turizm LTD. ŞTİ., Ay Mes Turizm LTD. ŞTİ., Miramer Turizm A.Ş., Ada Danışmanlık Turizm TİC. ŞTİ., Gençalioğlu Turizm ve TİC. A.Ş., İsmail Eroğlu, Aslıcan MÜTH. LTD. ŞTİ., Tamer Kadir Turizm Tekstil LTD. ŞTİ., Maksimum Otel Yatırımları A.Ş.
Yorumlar
Kalan Karakter: