Muratpaşa Semt Pazarı’nda çalışan esnafın gündemi açık pazarın kaldırılma ihtimalinin olması. Nostaljik pazarın kaldırılma durumunda binlerce pazarcının iş yapamayacak olması yüzünden esnaf iş bırakmak zorunda kalabilir.
‘ESNAF MAĞDUR OLUR’
Ali Önce 18 yıldır semt pazarlarında pazarcılık yapıyor. Dedesinin bile bu pazarda zamanında tezgah açtığını belirterek, “Açık pazarların kalkması büyük sıkıntı. Bu açık pazar kalkarsa bu kadar esnaf ne yapacak? Müsait olan bölgelerde sayılı kapalı pazar var. Onun dışında merkezi olarak yok. Bu semte kapalı pazar yapılacak yer yok. Burayı kaldırdıkları zaman bu kadar esnaf yok olacak” şeklinde konuştu. Esnaflığın gün geçtikçe eridiğini söyleyen Önce, “Bu pazar kapanmazsa ekmek paramızın derdine devam ederiz. Bu Muratpaşa Pazarı’nın kalkacağına dair söylemler, yazılar var. Şu an bize bir açıklama yapılmadı. Başka yere aktarılma gibi bir durumdan da bahsedilmiyor. Herkes mağdur olacak. Burası Antalya’nın sayılı en eski pazarlarından biridir. Ben dedemin buraya tezgah açtığını biliyorum. Nostaljik bir pazarın böyle kalkacak olması kötü. Vergimiz falan olduğu halde burada bir hakkım varsa iptal edecekler” dedi.
‘HALDE ÜRÜN ÇÜRÜYOR’
Önce, “İşler şu an hiç iyi değil. Turizmde durumlar sıkıntılı olduğu için bir gün bir günü aratıyor. Zararına iş yapıyoruz. Yaklaşık 3-4 aydır böyle. Sezon başından beri işler çok kötü. Bir gün yaptığımız işi haftaya yapabilecek miyiz diye düşünüyoruz. Düzelme umudumuz da turizme bağlı. Antalya’da turizm olmazsa iş olmaz. Şimdi ihracat olmadığı için meyve-sebze ucuz. Aslında millet yiyeceği kadar alıyor ama kar oranı yok. Ürünlerde bolluk olduğu için meyvelerde mesela fiyatlar çok ucuz. Halde ürünler çürüyor zaten” diyerek işlerin durumunda yakındı.
‘ÇEYREK KARPUZ SATIYORUZ’
Muratpaşa Pazarı’nın konumundan dolayı insanların tedirgin bir şekilde pazara geldiğini belirten Önce, şöyle konuştu: “Malum çok merkezi bir yerde. O yüzden vatandaş tedirgin, pazara gelmiyor ya bomba patlarsa diye. Aslında herkes alabiliyor ama çark dönmüyor. Çoğu kişi de alamıyor. Yarım karpuz alıyorlar. Hatta yarımı bırakın çeyrek karpuz isteyen var. Millette para yok ki. 2-3 lira kavunun tanesi millet alamıyor. Önceden böyle bir şey yoktu. Alan bir karpuzu alıp gidiyordu, imkanı vardı. Şimdi çeyrek karpuz alıyorlar. Gittiği yere kadar gidecek artık. Zaten iş yok. 8 aydır BAĞ-KUR’umu ödeyemiyorum. Yok, yani imkanım yok. Kazancım olduğu zaman ödeyebileceğim anca. Antalya’da piyasa bitti. Rusya uçağı resmen Antalya’ya vurdu. İhracat olmayınca olmuyor” dedi.
‘UÇAK RESMEN ANTALYA’YI VURDU’
Antalya’da her işin başı turizm diyen Hamdi Aykut da piyasanın durumundan şikayetçi. Aykut, “Turizm olmayınca hiçbir şey olmuyor. Bu sene malum turist gelmeyince Antalya batmış durumda.Antalya’da piyasa bitti. Rusya uçağı resmen Antalya’ya vurdu. İhracat olmayınca olmuyor. Şu kayısı halde 1 lira. Bunun toplaması bilmem nesi var. Bir kişinin bunu toplaması için günlüğü en az 50 lira. Şu kağıtlar, kasalar bunların hepsi para. Düzelme umudumuz hiç yok. Rusya’yla ara düzelirse işler de düzelir” diyerek Rusya krizinin etkilerini belirtti. Aykut, “Geçen yıl şu erik 5-6 liraydı. Şu an hale git en kaliteli erik 2 lira. Esnafta zarar ediyor. Bu sene batan insan çok. Domates halde 30 kuruş 50 kuruş. Çiftçilerde bitik durumda. Gübre parası var, ilaç parası var, günlükçü parası var. Hepsi masraf. Durum çok zor. Şu an ki duruma bakılırsa düzelme umudu da zor. Buna da şükür. Ekmeğimiz, paramız çıkıyor. Biz yine iyi kötü iyiyiz diyebiliriz de komşum aç, iş yok. Çiftçi, tüccar sıkıntıda. Şu salatalık 1 lira. Komisyoncu yüzde 18 kesiyor zaten. Bu pazarcının eline ne kadar geçiyor ki? Herkes günü kurtarma derdinde” dedi.
VATANDAŞ TEDİRGİN
İki oğluyla birlikte semt pazarlarında pazarcılık yapan Yaşar Can işlerin düzelmesi adına umudunu kaybetmeyenlerden. Can, işlerin bu sene eski tadını olmadığını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Son 1 senedir durum böyle. Piyasada görüyorsunuz ürün çok. Yeşillik satanlara bakın 50 kuruş, 1 liraya satıyorlar. E ne kazanıyor bu insanlar? Ürünler çok olduğu için pazarlar kaldırmıyor zaten. Umudumuzu yaza bağlıyoruz. İnşallah işler düzelecek diye. Umut olmazsa hiçbir şey olmaz. Pazarlarda işler genelde öğleden sonra olur zaten. Öğleden sonra kazandığımız ne olursa işte onla günü bitiriyoruz. Piyasa biraz canlanırsa bir hafta iyi olur iş bir hafta kötü. Millet ay başında maaş aldı bir iki hafta iş oldu. Şimdi ay sonundayız yine iş yok. Otellerde elemanlarını çıkardı her yer boş. Millet para harcamaya korkuyor.”
KUTU:
KAYISI: 1.5
ELMA: 1.5
BEZELYE: 3
FASÜLYE: 2.5
DOMATES: 1.5- 2
BİBER: 1.5
SALATALIK: 1.5- 2
Yorumlar
Kalan Karakter: