Muratpaşa Belediyesi'nin 2016 denetim raporlarında yeniden ihaleye çıkarılmayan taşınmazlardan mevzuata aykırı araç tahsisine, belediye şirkine uygunsuz devirden gerçeğe aykırı gelir beklentisine birçok husus dikkat çekiyor. Rapora göre belediye, kira süresi biten bazı taşınmazlarda yeniden ihaleye çıkması gerekirken bu taşınmazlar yeniden ihaleye çıkılmadan aynı kişiler tarafından kullanılmaya devam ediyor.
İHALESİZ HAYAT, NE RAHAT
Raporda belirtildiği üzere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre kiraya verilen gayrimenkuller, kira sürelerinin bitiminde ancak yeniden ihale düzenlenmek kaydıyla kiraya verilebiliyor. Aynı kanunun 75'inci maddesine göre ise, kira süresi bitiminde yeniden ihale düzenlenmemesi ve işgalin devam etmesi halinde en geç 15 gün içerisinde gayrimenkulün tahliye ettirilerek idareye teslim edilmesi şartı bulunuyor. Ancak Muratpaşa Belediyesi, Şirinyalı Mahallesi Eski Lara Caddesi üzerinde bulunan Manavoğlu Parkı içerisindeki gayrimenkulleri yeniden ihaleye çıkarmadan önceki sahiplerine kullandırmaya devam ediyor. Adı geçen parkın içerisinde bulunan 5 işletme, kira süreleri bitmiş olmasına rağmen gayrimenkulu 'işgal' etmiş görünüyor. Söz konusu gayrimenkulleri kullanan kiracılar hakkında tahliye talebinde bulunulması gerektiğinin belirtildiği raporda, "Kamu idaresi cevabında koruma alanlarında planların onama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bulunduğunu ve planların onaylanması için gereken yazışmaların yapıldığını, bu işlemlere müteakiben işletmelere ilişkin yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde işlemler yapılacağını ve bu aşamalar tamamlanana kadar işgalli yerlerden ecrimisil alınmaya devam edileceğini ifade etseler de taşınmazların yeniden ihaleye çıkarılması için gerekli yazışmaların yapılmış olması eski kiracıların Fuzuli Şagil durumunda bulunmalarını engellemeyecektir. Fuzuli Şagil durumuna düşen kişiler hakkında 2886 sayılı Kanun hükümleri uyarınca tahliye talebinde bulunulması gerekmektedir" ifadeleri yer alıyor.
FALEZ A.Ş.’YE USULSÜZ DEVİR
Rapora göre Muratpaşa Belediyesi, Çaybaşı Mahallesi'nde bulunan rekreasyon alanı üzerinde yapılması planlanan lunapark, gösteri merkezi ve çocuk tiyatrosunun işletme hakkını mevzuata aykırı olarak kendi şirketine devretti. Söz konusu alanın belediye şirketi olan Falez Çevre Yönetim Danışmanlığı Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne devredildiği belirtildi. Raporda bu durum, "Belediye sınırları dahilinde bulunan parklar ve bu parklardaki işletmeler belediyenin mülkiyetinde olan yerler değildir. Bu yerlerin sadece tasarruf yetkisi kanunla belediyelere verilmiş, söz konusu yerler tapuda belediye adına tescil edilmemiştir. Mezkur yerlerin ve bu yerlerin işletme hakkının nasıl ki satışı mümkün değilse ayni sermaye olarak bir şirkete devredilmesi ve tasarruf hakkının kaybedilmesi de mümkün değildir. Zira bu yerlerdeki tasarruf yetkisi kanunla verilen bir yetkidir ve yapılacak devir işlemi kanunla verilen yetkinin devri anlamına gelmektedir" ifadeleriyle açıklandı.
ŞİRKET BAŞKASINA SATABİLİR
Kendi şirketine mevzuata aykırı bir şekilde devir işlemi gerçekleştiren Muratpaşa Belediyesi, rapora göre bu alanın satışına da kapı aralamış oluyor. Kamuya ait olması gereken alanların özel şahıslar ya da şirketler tarafından kullanılamayacağının belirtildiği raporda ayrıca şu ifadeler de yer aldı: "Söz konusu devirden sonra ilgili şirketin bu hakkı başkasına satma ihtimali -ki devirden sonra böyle bir hakka sahiptir- düşünüldüğünde, kanunla belediyelere verilen bir yetkinin belediye ile hiçbir alakası olmayan kişi ve şirketlere geçeceği, tüm halkın istifadesine sunulan parklarda yer alan işletmelerde özel şahıs ve şirketlerin sınırsız bir haka sahip olabileceği unutulmamalıdır."
VERGİ BÜYÜKŞEHİR'E
Raporda belirtilen hususlara göre Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ancak Büyükşehir Belediyesi'nin görev ve yetki alanında olan bulvar, cadde ve sokaklarda bulunan eğlence yerlerinden alınan eğlence vergisinin Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edildiği ortaya çıktı. Ancak mevzuata göre söz konusu yerlerdeki eğlence vergisinin ilçe belediyesi tarafından tahsil edilmesi gerekiyor. Raporda, Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanan vergi tutarının, belediyeden talep edilmesi gerektiği belirtilerek, "Mevzuat hükümleri değerlendirildiğinde; söz konusu vergiye ilişkin tahakkuk ve tahsil yetkisinin ilçe belediyesinde olduğu anlaşıldığından, büyükşehir belediyesince tahsil edilen tutarların ilçe belediyesine aktarılması için talepte bulunulması ve uygulamanın bu doğrultuda düzeltilmesi için gereken yazışmaların yapılmasının mevzuata uygun olacağı değerlendirilmektedir" denildi.
AMAÇ DIŞI KULLANIM
Raporda, Gecekondu Kanunu gereği açılması gereken ve kullanım alanları yine yasada belirtilen paranın amaç dışı ödemelerde kullanıldığı da yer aldı. Söz konusu paranın yasa gereği Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın izni alınmak şartıyla kullanılabileceğinin altının çizildiği raporda, "Gecekondu Kanununun13'üncü maddesinde fonda toplanan meblağların nerelerde kullanılacağı belirtilmiş olduğundan, hesabın amacı dışında kullanılması mevzuata aykırılık oluşturmakta; mizanda banka hesabının alt hesaplar bazında olması gerekenden farklı tutarda görülmesine neden olmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: