“Besteci Muammer Sun, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın programından çıkarılan Fazıl Say’ın yerine bestelerinin alınmasını reddetti!”
Bu devlet geçinmeli işe atlayacak başka besteci var mıdır?
Örneklerini daha bir kaç ay önce yaşadık, isim vermeyim.
Eserlerinin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 2104-2015 programından çıkarılmasına Sayın Fazıl Say’ın ne yorum yaptığını okumadım, duymadım, bilmiyorum. Yalnız şunu biliyorum, 2015 yılı içinde Fazıl Say Avrupa’da önemli kentlerde 10’un üzerinde konser verecek! Yani Fazıl Say’ın eserlerinin artık Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından çalınmayacak olması, onun kendisi için bir kayıp olmayabilir. Hani 200 kelime ile konuştuğumuz Türkçemize moda bir ifade yerleşti; “Seversiniz sevmezsiniz, beğenirsiniz beğenmezsiniz!”
Öyle değil işte
Yurtdışındaki imajımız yerle bir oldu.
Neyse geçelim!
Fazıl Say’ın, Muammer Sun’un Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın söz konusu talebini reddetmesi üzerine Facebook hesabından paylaştığı teşekkür mesajı çok anlamlı! Mesaj şöyle:
“Buradan çok değerli bestecimiz Muammer Sun'a saygı ve teşekkürlerimi yolluyorum. Asil insan. Dürüst ve mert. Ankara'da kaldırılan eserim yerine onun eseri konulmuştu ‘Çalınmasın’ demiş. Haksızlığa, sansüre alet etmemiş sanatını da kendisini de. Yıllarca müzik öğretmişti simdi de insan olmayı öğretti onlara. Sağ olsun. Bravo hocam.”
Ülkemizde Muammer Sun adını duymayanlar olabilir, hala eski model bir araca binen, ileri yaşına rağmen günde 10 saat müzikle uğraşan son derece mütevazı birisini bu ülkenin tanımasını beklemek yanlış olur! Oğlu müzik adamı İlteriş Sun, torunu keman sanatçısı Beril Sun’dan dolayı uzak akrabalığımız olan bu değerli müzik adamını kısaca ben size anlatayım:
1932 Ankara doğumlu besteci, kompozitör Muammer Sun, A.Adnan Saygun'un öğrencisidir.TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu'nuve TRT Müzik Dairesini kuran kişidir. 1968'de Çocuk ve Gençlik Koroları Yönetmeliği'ni hazırlamış ve Türkiye'de 166 çocuk ve gençlik korosu kurmuştur. Bu korolar ve kurslara katılan müzik öğretmenleri, bugün Türkiye'deki çocuk ve gençlik korolarını yönetmektedir. İki büyük folklor derlemesi düzenlemiştir. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Kompozisyon bölümü öğretim üyeliğinden Ekim 1999'da emekli olmuştur. Çok önemli bir müzik adamıdır, TRT'nin yapımını üstlendiği ve tarihsel olarak çok büyük önem taşıyan Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinin film müziklerini yapmıştır.
Müzik adamı olarak bildiğimiz Sayın Muammer Sun, Fazıl Say’ın ifadesi ile “Müzik öğreticiliği yanında şimdi de insan olmayı öğretmiştir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: