Alerjik mekanizmalarla ortaya çıkan bir hastalık olan mevsimsel alerjik konjonktivit, özellikle Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ayarında oldukça sık görülür. Hastalık, çocuklarda daha sık görülmekte birlikte ileriki yaşlarda giderek azalır. Gözün beyaz kısmı ile göz kapaklarının iç kısmını kaplayan bir doku olan konjonktiva, bakteri, alerjenler, güneş ve zararlı etkilerden gözün korunmasına yardımcı olur. Alerjik konjonktivitse, kırmızı görünümlü, kaşıntıya neden olan ve akıntı üreten bir iltihaplanmadır.
Alerjik Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın en önemli belirtilerinden birisi gözlerde kaşıntı olmasıdır. Ayrıca gözlerde sulanma, şişlik, kırmızılık, ve akıntı olması diğer önemli belirtilerindendir. Hastalığın nedeniyse çevresel etkilerden kaynaklıdır, polenlerden, tozlardan, evcil hayvanlardan, parfümlerden vb. etkenlerden oluşabilir. Alerjenin göz yüzeyine temasıyla ortaya çıkan alerjik reaksiyon sonucunda meydana gelir.
Alerjik Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle polen alerjisi olan kişiler, dışarıya çıkarken güneş gözlüğü takmalı ve polenlerin yoğun olduğu ortamlarda vakit geçirmemeli. Hastalık esnasında da gözler ovalanmaktan kesinlikle kaçınılmalı, doktor muayenesinden sonra verilen gözyaşı damlalarını düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Eğer kontakt lens kullanılıyorsa da kullanıma ara verilmelidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: