MEME KANSERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Prof. Dr. Özdoğan, meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, "Her yıl dünyada 2,1 milyon kadını etkilemekte. Bugün için yaşam boyu her 8 kadından birisi meme kanseri riski, her 38 kadından birisi meme kanserine bağlı ölüm riski ile karşı karşıyadır" dedi


MEME KANSERİ RİSKİ
Meme kanserinin, kadınlar arasında en sık görülen kanser olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdoğan, şöyle konuştu:
"Her yıl dünyada 2,1 milyon kadını etkilemekte. Aynı zamanda kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin en fazla olduğu türdür. 2018'de 627 bin kadının meme kanserinden öldüğü tahmin edilmektedir. Bu oran kadınlar arasındaki tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 15'idir. Yeni meme kanseri tanısı alan kadın sayısı küresel olarak neredeyse her bölgede artmaktadır. Bugün için yaşam boyu her 8 kadından birisi (yüzde 13) meme kanseri riski, her 38 kadından birisi (yüzde 2.6) meme kanserine bağlı ölüm riskiyle karşı karşıyadır. Gelişmiş ülkelerde meme kanserinde farkındalığın artışı, taramalara gösterilen ilgi ve ulaşılabilir tedavi seçeneklerinde artış nedeniyle 5 yıllık sağ kalım, yani hastalıktan neredeyse kurtulma oranları yüzde 95'ler düzeyindedir."
20 BİN KADIN ETKİLENİYOR
Prof. Dr. Özdoğan, Türkiye'de ise yıllık yaklaşık 20 bin kadının meme kanserinden etkilendiğini söyledi. Risk faktörleri göz önüne alındığında Türkiye'de meme kanseri tanısı alan kadın sayısının yıllar içinde artacağını tahmin ettiklerini anlatan Mustafa Özdoğan, "Ülkemiz için en önemli saptamalardan birisi hastalığın daha erken yaşlarda görülmesidir. Batılı ülkelerde 40 yaş altında meme kanseri saptanma oranı yüzde 5-7 iken ülkemizde bu oran yüzde 20'ler düzeyindedir. Meme kanseri daha çok ileri yaş hastalığı olmakla birlikte ülkemizde hastaların yüzde 50'si 50 yaş altında görülmektedir. Bu nedenle özellikle ülkemiz için erken yaşlarda meme kanseri farkındalığı ve 40 yaşından sonra mamografi taramaları son derece kıymetlidir. Meme kanserinde erken tanı önemli" diye konuştu.
AKDENİZ DİYETİ ÖNERİSİ
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Türkiye'de hastaların yüzde 50'sinin 50 yaş altında görülme nedenini şöyle açıkladı:
"Türkiye'de toplum çok hızlı değişime uğradı. Bayanların stresli iş yaşamına hızlı dahil olması ve ereklerin sahip olduğu kötü alışkanlıklara, sağlıksız beslenme, sigara gibi şeylere hızlı alışması en önemli faktör. Kanser denilince akla ilk kalıtsal kanser geliyor. Bu yüzde 7 civarında. Bunun dışında kötü alışkanlık ve çevresel faktörlerin ön planda olduğunu görüyoruz. Herkese Akdeniz diyeti öneriyorum. Dünyanın bir numaralı diyetidir. Kişisel, ticari, saçma sapan diyetler tavsiye ediliyor. Akdeniz diyeti kansere karşı çok önemli ve obezite düşmanı."
ALKOL TÜKETİMİ
Prof. Dr. Cumhur Arıcı da meme kanseri risk faktörlerini anlattı. Çok sayıda çalışmanın alkol tüketiminin, kadınlarda meme kanseri riskini artırdığına dikkati çeken Arıcı, "Günde 2-3 alkollü içki içen kadınlarda, içmeyenlere göre yüzde 20 daha fazla meme kanseri riski vardır. Obezite, menopoz sonrası meme kanseri riskini arttırır. Obez kadınlarda zayıf kadınlara göre meme kanseri riski yaklaşık 1,5 kat daha fazladır. Artan kanıtlar, düzenli fiziksel aktivite yapan kadınların, aktif olmayan kadınlarla kıyaslandığında, yüzde 10 ile yüzde 25 daha düşük meme kanseri riskine sahip olduğunu göstermektedir. Sigara da meme kanseri riskini arttırıyor" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: