Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvanlarda görülen Mavi Dil Hastalığı endişe yaratıyor. İlk olarak 30 Mayıs tarihinde Yunanistan’da görülen ve ardından da 15 Temmuz’da Bulgaristan’da yeniden ortaya çıkan Mavi Dil Hastalığının, İtalya ve Romanya’ya yayıldığı açıklandı. Bakanlık tarafından yapılan bu açıklamanın ardından Kırklareli Kofçaz ilçesi Karaabalar Köyü’nde ilk defa Mavi Dil hastalığının ülkemizde de ortaya çıktığını açıklayan Bakanlık, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından aşı üretildiği ve 980 bin büyükbaş hayvanın aşılandığı bildirildi. Kocaeli’de görülen Mavi Dil Hastalığında ise, 8 küçükbaş hayvan telef olurken 9 bin büyükbaş hayvana aşı yapıldı.
İTHAL ET LOBİSİ
Kurban Bayramı öncesi büyük panik yaratan Mavi Dil Hastalığı ile ilgili açıklama yapan Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Mavi Dil Hastalığı, hayvana sivrisinekten bulaşan bir hastalık. Ancak çok fazla tedirgin olmamıza gerek yok. Bu, ülkemize ithal hayvan getirmek isteyenler tarafından yapılan bir lobi. Kurbanlık alırken sağlık raporu, kulak küpesi ve bunun sevk ettiğine dair dezenfekte raporları kontrol edilmeli. Biz Oda olarak, Antalya’da bir uygulama başlattık. Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve belediyeler ile birlikte yaptığımız çalışmada, kentte kurbanlık satacak kişilerin istenilen bu belgeleri bulundurması gerekecek. Tüm hayvanlar tek tek kontrol edilecek ve belgeleri olmayan hayvanlar ve hayvan sahipleri, kurban satış alanlarına giremeyecek. Hayvanın yaşını eskisi gibi dişine, ayağına, diline bakarak anlamaya çalışmak yok. Hayvanlara ait pasaportlarda hepsinin yaşı, kimliği var. Hayvan alırken bunlar muhakkak sorulsun. Çünkü hem sağlığımız hem de dini vecibeleri yerine getirmek adına bu çok önemli” şeklinde konuştu.
ET FİYATLARI TAVAN SEVİYEDE
Şuan et fiyatlarının tavan seviyesi olan en yüksek seviyede olduğuna dikkat çeken Yardımcı, “Şuan 81 ilin fiyatlarını biliyoruz. 1 kilogram kıyma, en düşük fiyatlı şehirlerde 30 TL Antalya’da ise 32 TL. Kuşbaşı ise 34 TL’den tezgahlarda yer alıyor. Türkiye’de hayvan sayımız yeterli miktardı. Ancak Kurban Bayramı’ndan sonra, hayvan azalacak ve ister istemez işler duracak. Yani otellerde kapandığı için, bizim sezonumuz da bitecek. Asgari ücretli bir vatandaş için şuan ki fiyatlar elbette çok fazla. Çünkü kilogramını 22 TL’ye biz kestiriyoruz. Vergileri, işçi masrafları, dükkan kiraları, elektrik, su gibi giderler ortaya çıkınca otomatik olarak fiyat artıyor. Aslında kasap bu parayı kazanmıyor. Biz en fazla 18 yada 19 TL’ye bu eti satın alabilsek, tezgahlarda da fiyatların ateşi düşer. Eskiden Kurban Bayramı’nda et yenilirdi, artık bu da kalmadı. Bayramlarda bize gelip kurban etinden sucuk yaptıranlar, kavurma yaptıranlar oluyor. Dipfrize atıp kış boyunca yiyorlar” dedi. SONER KOCAER
Yorumlar
Kalan Karakter: