Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) 'Kent Buluşmaları' toplantısının konuğu Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal oldu. ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayacan, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda, kent sorunları ele alındı.
SON TARIM TOPRAĞI ŞEHİDİ: KIRCAMİ
Antalya'da 267 bin dekar tarım arazisinin son 10 yılda kaybedildiğini belirten ATB Başkanı Çandır, “Son tarım toprağı şehidi diyorum, Kırcami diye bir olgumuz var. Umuyorum ki bu son kaybımız olur. Antalya'nın bundan sonraki gelişimine katkı koyacak, referans oluşturacak bir planlamayla Antalya'ya yakışır hale gelir diye düşünüyoruz. Onun etrafında, kentin geri kalmış noktaları da gelişir diye düşünüyoruz" dedi.
Çandır, balıkçı pazarı, çiçekçi köşeleri, narenciyenin başkenti Antalya'da hem tanıtım hem de üreticiyi destekleme adına meyve suyu alanları istediklerini kaydetti. Çandır, kent yaşama bilincinin oluşturulması noktasında daha önce de dile getirdiği, Antalya Valiliği'nin öncülük etmesini istediği kent anayasasını yeniden gündeme getirdi.
KIRCAMİ BİNLİK PLAN KASIMDA MECLİSTE
30 yıldır kent gündemindeki ve 5 binlik planı daha önce hazırlanan Kırcami'nin binlik planının taslak halinde olduğunu belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise 5 binlik planın reddedilmesi nedeniyle taslak halindeki binlik planı ete kemiğe büründürmek için çalışmalarının sürdüğünü, muhtemelen Kasım ayı meclisinde çıkmış olacağını kaydetti.
FALEZLERE İNİŞ PROJESİNE RED
Belediye olarak falezlerden denize iniş yapılan 7 noktada yapmayı planladıkları projenin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından reddedildiğini açıklayan Ümit Uysal, karara tepki gösterdi. Projenin hiçbir yeni kullanım içermediğini söyleyen Uysal, “Tamamen halihazırda kullanılan 7 noktanın rehabilitasyonuyla ilgiliydi. Yani kaza, bela olmasın, oradaki korkuluklar, aşağıda inildiğinde ufak bir büfecilik hizmeti, temizlik, lavabo ihtiyacının karşılanacağı bir düzen olsun. Tamamen korumaya dönük. Zaten halihazırda buralar kullanılıyor. Aşağıya inen insan, biz oraya küçük tuvalet yapsak da ihtiyacını gideriyor yapmasak da gideriyor ve şuan yapılmamış vaziyette gideriyor. Yani 'Bu 7 noktaya izin verin, düzenleyelim' dedik. Hazırladığımız projede bir çivi dahi çakılmıyordu ama kurul reddetti" dedi.
ÜYELERDEN DIŞARDA 'GÜZEL', İÇERDE 'RED'
Projeyi kurul üyelerine dışarıda anlattığında tümünün olumlu şeyler söylediğini belirten Ümit Uysal, ancak çıkan kararın red olduğunu söyledi. Uysal, “Onun için biz de o noktalara astık bu durumu, 'Biz sözümüzde durmaya çalışıyoruz, gerekli çalışmayı da yaptık ama kurul reddetti. Çabalarımız devam edecek' diye. Kamu yararına hizmetin siyaseti olmaz. Ben ha bire sağa sola büyük binalar yapmak yerine günlük hayatı düzenlemeyi hedefliyorum dediğimde, yerel yönetim politikasını ortaya koymuşum demektir. Bu felsefik, sosyolojik bir duruş, tercihtir. Ben insan hayatını düzeltmeyen belediyecilik benim işime yaramaz diyorum. İşte burada siyaset biter. Burada siyaset derken somut bir parti politikasının aplikasyonunu da anlamamak gerekir. Aynı parti içinde de belediye başkanlarının farklı belediyecilik yaklaşımları olabilir. Bundan sonra artık kamu yararına olan hiçbir şeyde siyasi nedenlerle tavır farklılıkları oluşmaması gerek. Mutlak işbirliği gerekir. Yani bu kadar, daha fazla söyleyip kırıcı olmak istemem. Bizim denize iniş noktalarını rehabilite etmemizin doğaya zararı değil faydası var. Çünkü zaten kullanılan yerler oralar. Bunun niye reddedildiğini anlayamadım. Baharda küçük farklılaştırmalarla yeniden o yedi noktadan inişle ilgili projemizi sunacağız. Artık kurulumuz nasıl yaklaşır bilemiyorum" dedi.
DOĞALGAZ VE MÜLKİYET SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR
Doğalgaza ilişkin yoğun talep aldıklarını kaydeden Uysal, ilgili firma Enerya ile tüm ihtilafları giderdiklerini ve bir program kapsamında Muratpaşa'da hızla doğalgaz inşasına başlanıldığını açıkladı. Muratpaşa'da okul, park, spor alanı olarak belirlenen ancak çok ortak nedeniyle yaşanan mülkiyet sorunlarına işaret eden Uysal, “Kamulaştırma çalışmalarına başladık. 20 küsur notada inşaat ve çalışmaları devam ediyor. Biter bitmez 20 küsur daha başlayacak. Önümüzdeki 5 yılda her hafta bir parkı hizmete kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
TÜM ÇÖP KUTULARI YER ALTINA İNİYOR
Çiçeğin estetik bir enstrümana dönüştüğü bir ortam istediklerini ve meyve köşelerinin de oluşturulma fikrini parlak bulan Uysal, kentteki tüm çöp kutularının da yeraltına alınacağını açıkladı. Uysal, “Sokaklarımıza turunç ağaçları dikiyoruz. 50 bin adet. Büyükşehir Belediyesinin halk pazarı çalışması yerinde bir çalışma. Meydandaki festival çarşısını da balık pazarı olarak düşünüyoruz" dedi.
GÜNDE 16 SAAT MESAİ
Yaklaşık 6 aylık görev sürecinde günde 16 saat mesai yaptığını ve bunu 13 saate düşürmeyi planladığını belirten Uysal, “Ama daha da fazla düşürmenin anlamı yok. Görkemli binalar yapıp onların lansmanını yapmak istemiyoruz. İnsanlarımız evinden düzgün bir kaldırıma çıksın, turunç kokusu alsın, çöp kokusu duymasın. Geri dönüşümle ilgili ayrışımı evinde yapabilsin. Caddeye çıktığında çiçek görsün, düzgün bir fert yaşamı olsun. Akşam bir yüzme havuzu, spor salonu, tiyatro sinema olsun. Kentin tamamı, 56 mahallede hayat standardı böyle olsun. Günlük hayatı güzelleştiremeyen, kalite katamayan, bir yerlere bina yapmak üzerine kurulu belediyecilik anlayışımız yok. Temel projemiz insan ve daha kaliteli yaşamasını sağlamaktır" diye konuştu.
ORTADOĞU TİPİ PAZARLAR MODERNLEŞECEK
Halk pazarlarının modernleştirilmesi çalışmalarına başlanıldığını anlatan Uysal, “Ortadoğu tipi, kaotik pazarlardan kurtulalım. Lahanayı kesip yere atma, yerleri ıslatma adedi var. Böyle şeylerden kurtulalım. Onla ilgili 2-3 pazarda çalışma yaptık ve aşama aşama tüm pazarlarda yapılacak" dedi. Muratpaşa'daki binaların yarısının iskansız olduğunu belirten Uysal, "Kayıtdışılık hayatımıza işlemiş. Açılış davetleri oluyor ve yüzde 95'ine gidemiyorum çünkü soruyorum, iskansız olduğu için ruhsatsız. Ruhsatsız yerin açılışına nasıl gideyim. Kampanyalarla aşama aşama muhakkak kayıt altına gireceğiz. Sıfır komisyon ve faizle 5 taksit banka anlaşmamız. Her türlü harca, hiç ek ödeme olmadan. Buna birkaç şey daha eklemek istiyoruz. İmarımızı çok hızlandırdık, 1- 1.5 ayda ruhsat verebilir hale geldi. Bir kampanyayla STÖ'lerin ticaret erbabı desteğiyle kayıt altına girmemiz lazım. Böyle yüzde 50 ruhsatsız yaşayamayız" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: