Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin'in evindeki klimanın iç ünitesinin patlayarak yangına yol açtığı yönündeki iddiaları yanıtlayan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, klimanda patlamaya neden olacak gaz bulunmadığını söyledi.
ATSO Başkanı Davut Çetin'in evinde klimada çıkan yangının ardında, klimaların güvenliği yeniden tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan MMO Başkanı Ümit Büyükeşmeli, ATSO Başkanı Çetin'e geçmiş olsun dileğinde bulundu. Olay yerini inceleme imkanı bulmadığını kaydeden Başkan Büyükeşmeli, klimaların iç ünitesinin patlamasına neden olacak bir gazın bulunmadığını ifade etti.
KLİMANIN PATLAMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİ
Split klimalarda iç ve dış olmak üzere 2 ayrı ünite bulunduğunu kaydeden Başkan Büyükeşmeli, "İç ve dış ünite arasında soğutucu gaz dolaşımı vardır. Basınçlı bir gazdır ama yanıcı, parlayıcı değildir. Bu gazın patlamayan, yanmayan bir özelliği var. Dolayısıyla klimanın iç ünitesinde patlama olması mümkün değil" dedi.
PATLAMA DEĞİL ELEKTRİK ARIZASI
Yangının hızla büyümesi konusunda da düşüncelerini aktaran MMO Başkanı Ümit Büyükeşmeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dış üniteden iç üniteye gelen yerde rekor bağlantı yeri vardır. O noktada ısınmadan dolayı genişleme olur. Bağlantı yerinden çıkar ve basınç oluşur. Ancak, bu basınçtan dolayı yangın çıkmaz. Çünkü yanıcı ve patlayıcı özelliği yoktur. Genelde klima yangınları elektrik bağlantılarından oluşan elektrik arglarından oluşur. Ark belli sıcaklık oluşturur. O sıcaklıkta klimanın plastik aksamlarını alevlendirerek klima ünitesinde yangın çıkarır. Plastik malzeme erir. Bu malzeme akıcı olduğu için yangın çok hızlı bir şekilde yayılır."
Yorumlar
Kalan Karakter: