Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de etkinliğinin artırılacağını ve bu bölgedeki gemi hareketlerinin aktif olarak tespit edilip, bütünleşik bir resme aktarılacağını belirterek, "Mavi Vatanımızda çıkarlarımızın korunması, KKTC çevre denizleri ile KKTC ve ülkemiz arasındaki deniz alanındaki tüm deniz trafiğinin izlenebilmesi dolayısıyla KKTC'ye kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi ile KKTC'nin de bu anlamda bir kapasiteye sahip olması amaçlarıyla '2018E02-22713' proje numaralı 'Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi' işinin Bakanlığımız Yatırım Programına dahil edildiğini ve Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini ifade etmek isterim" dedi.
'METEOROLOJİK VERİLER GEMİLERLE PAYLAŞILACAK'
Uraloğlu, GTH Sisteminin ana bileşeni olan Trafik Gözetleme İstasyonlarında gemi trafiğinin gözlenmesi ve yönetilmesi için; radar iz verileri, telsiz iletişimi, radyo yön bulucu sistem verileri, meteoroloji verileri, otomatik tanımlama sistemi (AIS/OTS) verileri, alarm verileri ile ses ve görüntü bilgilerinin kaydedilerek, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne (GTHM) gönderildiğini belirtti.
GTHM'lerin, GTH alanlarında bulunan merkezlerde yer aldığını kaydeden Uraloğlu, "Bu merkezler operasyonel olarak gemi kimliklendirilmesi, gemi trafiğinin kesintisiz izlenmesi ve düzenlenmesi, gemilere seyir bilgileri ve genel uyarıların iletilmesi, özellikli alanların kontrol yönetimi, kaçakçılığın önlenmesi, kaza risklerinin tespiti ve uyarıların yapılması, kaza, yangın gibi acil durumlarda ilgililerin bilgilendirilmesi, petrol kirliliği ile mücadeleye destek olmak, meteorolojik verilerin gerektiğinde gemilerle paylaşılması gibi işlemler gerçekleştirecek" dedi.
PROJE 2 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
KKTC'de 1 adet GTH Merkezi (Gazi Magosa) ile 3 adet Trafik Gözetleme İstasyonundan (Karpaz, Sadrazamköy ve Zeytinlik Feneri) oluşan KKTC GTH Sistemi için Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşme imzalanacak. Projenin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. 07 Nisan 2021 tarihli ve 3796 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumuna İlişkin Protokol' kapsamında KKTC'de kurulacak olan GTH Sistemi Merkezi'nin kurulması ile ilgili ihale sürecinde sona gelindi.
KKTC'ye Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi kurulacak
ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki etkinliğinin artırılması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi kurulacağını duyurdu


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: