İstanbul’da yaşanan asansör faciasın ardından, gözler asansörlere çevrildi. Uzmanlar ise Antalya’da kırmızı etiketli asansörlerin önemli sayılabilecek derecede fazla olduğuna dikkat çekiyor. 2014 yılında Muratpaşa ve Manavgat belediyeleri arasında imzalanan protokol ile denetimler başlatıldı. Yapılan denetimlerle birlikte ‘asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından sakıncalıdır’ anlamı taşıyan kırmızı etiketli asansörlerin yüzde 88 olduğu dikkat çekildi. Yapılan çalışmaların ardından kırmızı etiketli asansörlerde bir azalma söz konusuyken, sayıların hala çok fazla olduğu üzerinde duruldu.
3 FARKLI ETİKET BULUNUYOR
Makina Mühendisleri Odası (MMO) kullanılan asansörlerin güvenlik derecisini kırmızı, sarı ve yeşil olarak etiketlendirdi. Kırmızı etiket, ‘Asansörün can ve mal güvenliği sakıncalıdır’ anlamına gelirken, sarı etiket taşıyan asansörler, ‘Asansördeki eksik ve hatalar giderilmelidir’ anlamını taşıyor. Yeşil etiket ise ‘Asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından uygundur’ anlamına geliyor. MMO Antalya Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, kırmızı etiketli asansörlerle ilgili son derece önemli uyarılarda bulundu.
KASTEN ADAM ÖLDÜRME CEZASI
Kırmızı etiketli asansörlerin Antalya’da bir hayli fazla olduğuna dikkat çeken Büyükeşmeli, periyodik bakımlarının yapılmaması halinde oluşacak bir kaza site ve bina yöneticilerinin ‘kasten adam öldürme’ cezasıyla yargılanabileceğini vurguladı. MMO Başkanı Büyükeşmeli, “Bir yıllık kontrol sonrasında kontrolü yapan kuruluşlar asansörlere etiketleme yapıyor ve bağlı olduğu belediyeye durumu bildiriyor. Ancak asansör ne durumda olursa olsun kapatma yetkileri yok. Yönetmeliğe göre yıllık denetim sonuçları ve olabilecek bütün kazaların sorumlulukları site ve apartman yöneticilerinde. Denetim yapanların yalnızca denetleyip bildirme sorumluluğu var. Asansörlerin durumunun ve bakımının tüm sorumluluğu site ve apartman yöneticisinde bulunuyor. Kırmızı etiket almış bir asansörde kaza olursa bunun sonuçları kasten adam öldürmeye kadar gidebilir. Bu yüzden kırmızı etiket almış asansörün apartman yöneticisinin hızlıca bina ya da site yönetimini toplayarak onarımını yaptırması gerekiyor” dedi.
CAN GÜVENLİĞİ İÇİN AYLIK BAKIM ŞART
Can güvenliğini tehlikeye sokacak asansör kazalarının önüne geçmek için aylık bakımlarının yapılmasının şart olarak belirtiliyor. Site ve bina yöneticilerinin anlaştıkları firma ile sözleşme ile aylık bakımlarının düzenli bir şekilde yapmalarına ve kontrollerin eksiksiz bir şekilde sürdürmesine dikkat çeken Büyükeşmeli, “Aylık kontrol eksikliğin kaynaklanan sorunlar, en büyük etken olarak karşımızda duruyor. Normalde yılda bir bizim tarafımızdan, 12 ay boyunca da aylık olarak asansör firması tarafından tespitleri yapılıp giderilmesi gerekiyor. Ancak bunlar giderilmeyince biz 12 ayın sonunda hepsini tespit edip etiketi ona göre veriyoruz” diye konuştu.
‘BİNA YENİ DİYE ALDANMAYIN’
Antalya’nın en eski yerleşim yerleri olan Güllük ve Bahçelievler’deki binaların en eski binalar olduğuna dikkat çekerek buralarda bazı asansörlerin tamamen değişmesi gerektiğini vurgulayan Ümit Büyükeşmeli, bazılarındaki asansör revizyonunun yetersiz kaldığını, tamamen yenilemeye gidilmesi gerektiğini ekledi. Antalya’da Muratpaşa sınırları içerisindeki asansörleri MMO’nun denetlediğini ileten Büyükeşmeli, “Asansörlerin yüzde 65’i kullanılamaz halde. Yeni ve hiç kullanılmamış asansörlerde bile yaptığımız denetimlerde eksiklikler buluyoruz. Ucuzlatılmak için kalitesiz malzeme kullanılabiliyor. Sıfır asansör, uygun asansör demek değildir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: