Aslında söylenen cümle doğruydu. Çünkü Antalya’da kazanılan paraların vergileri başka kentler yerine Antalya’da ödenmiş olsa, Antalya gerçekten Ankara’dan zengin olur.
Yani ‘kazandığın yerde vergini öde’ kampanyası başlatılsaydı ya da yasa değişikliği yapılsaydı.
Ama ne yazık ki Antalya kazandırdığının vergisini alamayarak bile hakettiğini alamıyor.
Antalya Defterdarı Veli Tunçez,geçtiğimiz gün verdiği bir demeçde vergilerin yüzde 41’inin İstanbul’da ödendiğini vurguladı.
Hürses Gazetesi’nde de bu demeç ‘Vergilerimiz İstanbul’a kaçıyor’ başlığı ile manşetten verilmişti.
Deneyimli gazeteci İsmail Küçükkaya FOX TV’de Hürses Gazetesi’nin manşetini okurken, ‘önemli olan vergilerinin ödenmesi’ni çağrıştıracak bir cümle kullanmış.
Küçükkaya belki vergi ödenmesi açısından haklı olabilir ama Antalya’da kazanılan paraların İstanbul’da vergisinin ödenmesi Antalya’nın kaybı anlamına gelir.
Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden alacakları paylar son olarak 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile yeniden düzenlendi.
Yasanın 25. Maddesi: “2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 2’ nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“(2) Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 1,50’si büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 4,50’si büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine ve yüzde 0,5’i il özel idarelerine ayrılır.
(3) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallardan tahsil edilen özel tüketim vergisi hariç olmak üzere, büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 6’sı ile genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine ayrılan payların yüzde 30’u büyükşehir belediye payı olarak ayrılır.”
Bu maddeyi ve vergilerin yüzde 41’nin de Antalya dışında ödendiğini dikkate alalım ve Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı Merkezi idare Vergi Gelirlerinden Alınacak Tahmini Paylara bakalım.
Merkezi idare Vergi Gelirlerinden Antalya’nın Alacağı Payların tahmini toplamı 669 milyon lira.
Bu paranın 487 milyon lirası 5779 sayılı kanun gereği Maliye Bakanlığı’nın Büyükşehir Payı. Aynı yasa gereği 180 milyon lirası ise İller Bankası’ndan aktarılacak pay.
Özellikle turizmde kazanılan paraların vergilerinin yüzde 41’i (Defterdar Tunçez’in verdiği rakam) Antalya’da yatırılmış olsa, hem Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Bütçe Vergi Gelirleri’nden aldığı yüzde 6’lık pay hem ilçe belediyelerin Genel Bütçe Vergi Gelirleri’nden aldığı yüzde 4,50 pay ve yine ilçe belediyelerin aldığı yüzde 4,50 payın yüzde 30’u büyükşehire parasal olarak artmış olacaktı.
Sonuçta; Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı tahmini bütçesi 800 milyon + 75 milyon (kredi) yerine belki kat kat fazla olacaktı.
Her yıl ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı koyan Antalya’da söylendiği gibi Ankara’dan zengin olacak ve hakettiği yatırımın daha fazlasını yerel yönetimler tarafından alacaktı.
“Kazandığın yerde vergini öde”konusunda TBMM’ye bir yasa tasarısı verildiğini biliyorum, ancak bu konuda başta Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel olmak üzere Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, AKP, CHP ve MHP’li toplam 14 Antalya milletvekiline de büyük görevler düştüğünü düşünüyorum.
Yorumlar
Kalan Karakter: