Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun abonelerden elektrikte kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilemeyeceği ve tahakkuk ettirilen kayıp-kaçak bedellerinin ise abonelere iade edilmesine yönelik kararı ve bu karar doğrultusunda Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihattı olmasına rağmen Antalya’nın bundan yararlanamadığı ortaya çıktı. Yararlanamamasının gerekçesi olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararından önce Yargıtay’ın Antalya’da açılan dava hakkında tüketici aleyhine verdiği karar gösteriliyor.
İLK DAVA ANTALYA’DA AÇILDI
Elektrik faturalarında ki farklı ödemelerin tüketici aleyhine ciddi sıkıntı olduğunu hatırlatan Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi Başkanı Neşet Gündüz, bir tüketicimiz derneğimiz aracılığı ile kayıp-kaçak bedellerinin geri alınması talebiyle Muratpaşa Kaymakamlığı Hakem Heyetine başvurdu. Heyet, tüketicinin talebini uygun gördü. Ancak elektrik dağıtım şirketi, heyetin kararını Tüketici Mahkemesi’ne temyiz etti. Mahkeme ise tüketici aleyhine karar verdi. Bizde bu kararı Yargıtay’a taşıdık, ancak davayı kaybettik” şeklinde konuştu.
BURSA DAVAYI KAZANDI
Başkan Gündüz şöyle devam etti: “Bunun üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kayıp-kaçak bedelinin, dağıtım bedelinin, iletim bedelinin, perakende satış hizmeti bedeli ve sayaç bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceğini, tahakkuk edilen bedellerin tüketiciye ödenmesine ve her tüketicinin 10 yıl geriye dönük talepte bulunabileceğine dair karar aldı. Bu karar üzerine Bursa’da bir tüketicinin açtığı davada Yargıtay bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı doğrultusunda haklı buldu. Ancak bu karar Antalya için geçerli olmuyor. Kaymakamlıkta Tüketici Heyetine dilekçe vermeye kalktığınızda bizim açtığımız dava sonucunda Yargıtay’ın verdiği karar değerlendiriliyor” dedi.
YASA TASLAĞI TBMM’DE
Elektrik faturalarında ki sorunlardan dolayı Enerji Bakanlığı’nın da harekete geçtiğini ve dönemin bakanı Taner Yıldız ile görüştüğünü hatırlatan Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi Başkanı Neşet Gündüz, “Bakanlık, bu sorunun yasa ile çözülmesi için bir taslak hazırlayarak TBMM’ye gönderdi. Ancak ardı ardına iki genel seçim yaşandığı için yasa taslağı kanunlaşamadı. Aslında taslağın içeriğini de tam olarak bildiğimizi söyleyemeyiz. Dava açmak için derneğimize gelen tüketicilere dava açmamalarını, sadece dosyayı getirmelerini söylemekle yetinebiliyoruz. Ayrıca, EPDK ile dağıtım şirketleri arasında öyle bir sözleşme yapılmış ki, şirket isterse bir yıl fatura göndermeyebilir. Bu konuda da devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan girmiş ve faturaların tüketiciye aylık gönderilmesini istemişti” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: