Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Üçoluk Köyü Ekizce Yaylası’nda açılacak mermer ocağı için yüzlerce sedir ağacı kesildiği iddiası üzerine inceleme başlatan ATSO 3.Grup Madencilik Komitesi, sahada 100-150 yıllık ağaçlara nadiren rastlandığını açıkladı.
YÜRÜYÜŞ ESNASINDA FARKEDİLDİ
Geçen Pazar günü bölgede yürüyüş düzenleyen Asi Yaban Keçileri Grubu, Onbaşı’nın Düzü olarak bilinen mevkide bir şantiye binasına rastladı. Bölgede kesilmiş iş makineleri ve kesilmiş sedir ağaçları olduğunu gören grup liderlerinden Metin Atasayar Sedir ağaçlarının, mermer ocağına kurban edileceğini iddia etmişti.
GÜNDÜZ’DEN SERT TEPKİ
Konu hakkında ilk tepki A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz’den gelmişti. Konu hakkında açıklama yapan Hediye Gündüz, “Orası bir heyelan bölgesi. Çıplak gözle bile toprağın kaymakta olduğunu görebilirsiniz. Ağaçları kesip, kayaları parçalarsanız, orada yaşayanların hayatına kast edersiniz. Yaylanın alt tarafında yaşayan köylünün su kaynakları orada. Ayrıca Expo 2016’nın sembolü şakayık çiçeği ile soyu tehdit altındaki Olimpos safranlarının ana yurdu” diye konuşmuştu. Konyaaltı’nda Boğaçayı’ndan Hisarçandır’a kadar mevcut dört taş ve mermer ocağı bulunduğunu ifade etmişti.
ATSO’DAN İNCELEME
ATSO 3.Grup Madencilik Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, komite üyeleri olarak son günlerde yerel ve ulusal medyada çıkan haberler üzerine haberlerde bahsi geçen Hisarçandır mermer ocağındaki sahaya orman mühendisi ve çevre mühendisleri ile birlikte incelemelerde bulunulduğu ve yapılan incelemede bahse konu sahada çalışma yapan firmanın, sahada çalışma yapabilmesi hakkını veren kanuni tüm izinlerini aldığının tespit edildiği bildirildi.
‘100-150 YLLIK AĞAÇLARA NADİREN RASTLANDI’
Yapılan araştırmada ve orman envanteri ile ilgili incelemede ve Orman Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgilerde bölgede 800 yıllık bir ağaç bulunmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Çalışma yapılacak sahada 100-150 yıllık ağaçlara nadiren rastlanmıştır. Bir çoğunun çürümüş olduğu tespit edilmiştir. Haberlerde bahsi geçen EXPO sembol bitkisinin yetiştiği alan ile faaliyette bulunulacak saha arasında yaklaşık 20 kilometre mesafe bulunmakta ve sahada böyle bir bitki bulunmamaktadır. Madencilik faaliyetleri geçici faaliyetlerdir. Sahada yapılan faaliyetler sona erdiği zaman alan yeniden ağaçlandırma yapılarak, daha sağlam ve genç ağaçlar yetişmesine olanak sağlanmak üzere Orman Müdürlüğüne verilen ve taahhüt edilen rehabilitasyon projesi çerçevesinde yeniden ormanlık alan haline dönüştürülecektir."
Yorumlar
Kalan Karakter: